Jouw verbinding met Suriname

Samson:
“De nullen voor de SRD komen terug” 

Guillermo Samson

Guillermo Samson, econoom tevens jurist, zegt in gesprek met Suriname Herald, dat de tijd van de nullen terug zal komen voor de Surinaamse dollar (SRD), zoals dit het geval was in de periode van president Jules Wijdenbosch. Dit zegt hij naar aanleiding van de op hol geslagen wisselkoers voor de Amerikaanse dollar en de euro.

De koers voor de Amerikaanse dollars leunt tegen de SRD 20 aan. Ondanks president Desi Bouterse meerdere keren had beloofd dat hij de koers zou laten dalen, is het hem niet gelukt. Samson geeft aan dat ons geld van 10 naar 100 en van 100 naar 1000 zal gaan. Met nog enkele dagen naar de verkiezingen toe, is het volgens hem onmogelijk om verandering in de situatie te brengen. Hij merkt op dat de zogenaamde Valutawet ook niet heeft geresulteerd in verandering.

Samson geeft aan dat de regering-Bouterse haar uitgavenbeleid de afgelopen tien jaar niet heeft getemporiseerd. “Ministers en assembleeleden gingen normaal op buitenlandse reizen op staatskosten, terwijl de regering had moeten bezuinigen. De verschillende platforms die in het leven zijn geroepen, zijn niets anders dan praatclubjes”, aldus de econoom.

Hij stelt dat het vertrouwen in de regering er ook niet meer is. Ook het lenen heeft geen zoden aan de dijk gebracht. Volgens hem zijn de leningen vooral gebruikt voor consumptieve doeleinden.

Samson stelt dat de overheid geen deviezen meer heeft en dat dit te danken is aan niemand anders dan de minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, die ook als governor van de Centrale Bank van Suriname heeft gefunctioneerd. Hij is niet te spreken over het feit dat het parlement geen toestemming aan de procureur-generaal heeft gegeven om de minister te vervolgen. Het huidige team van ministers en de coalitie zijn volgens Samson alleen daar om hun pensioen veilig te stellen.

Samson zegt dat de president is omringd door mensen die geen kaas hebben gegeten van economie. “Laten ze bij mij in de schoolbanken komen zitten om economie te leren”, aldus Samson. Hij benadrukt dat de koers wordt bepaald door vraag en aanbod en niet door een wet.

Samson stelt dat de koers nooit meer hetzelfde niveau zal bereiken als tien jaar geleden. Om toch tot een nieuwe en stabiele koerssituatie te komen, benadrukt Samson dat er een andere regering nodig is die Suriname kan redden en bovenal ook de gestolen gelden van het volk kan terughalen. De econoom merkt op dat het niet gemakkelijk zal zijn om uit de gecreëerde economische crisis van de NDP te komen. Er zullen volgens hem offers gebracht moeten worden.

Stemmen op de NDP is volgens Samson stemmen voor communisme en dus niet voor democratie. Hij doet een beroep op de samenleving om haar stem niet uit te brengen op kleine partijen, omdat het verloren stemmen zijn.