Jouw verbinding met Suriname

'Bigi Boy' vecht op 15 augustus tegen Braziliaan Dos SantosL

Jairzinho 'Bigi Boy' Rozenstruik (r) treft op 15 augustus de Braziliaan Junior dos Santos. Foto: MMA Fight Night Live  

PARAMARIBO - Jairzinho 'Bigi Boy' Rozenstruik krijgt over pakweg twee maanden de gelegenheid om zijn eerste nederlaag in de UFC goed te maken. De 32-jarige Surinaamse MMA-vechter komt op 15 augustus uit tegen de vier jaar oudere Braziliaan Junior dos Santos. Dat maakte hij vrijdagavond op zijn Facebookpagina bekend. De locatie van het gevecht is nog niet duidelijk.

Op 9 mei incasseerde Rozenstruik voor het eerst in zijn MMA-carrière een nederlaag. Hij moest in Jacksonville, Florida al na twintig seconden zijn meerdere erkennen in de Kameroener Francis Ngannou. Dat verlies zat Rozenstruik na terugkeer in Suriname nog een beetje dwars. "Maar de volgende tegenstander gaat ervoor boeten."

'Bigi Boy' wist toen nog niet wie zijn volgende opponent zou zijn. Hij wilde in ieder geval geen rematch tegen Alistair Overeem. De Nederlander vroeg drie weken geleden om een herhaling nadat hij in december van Rozenstruik verloor. Ook het feit dat Overeem lager op de ranglijst in de zwaargewichtdivisie staat - hij is achtste achter 'Bigi Boy' die zesde staat - maakte een rematch oninteressant voor Rozenstruik.

"Wij kijken altijd vooruit. Ik wil het liefst iemand die hogerop de ranglijst staat. Dat is het pad dat je moet bewandelen om kampioen te worden", liet deSurinamer twee weken terug weten. Zijn wens gaat in vervulling want Dos Santos bezet de vijfde plek in de zwaargewichtdivisie.

De Braziliaan heeft een langere MMA-carrière dan Rozenstruik maar verloor vaker: van zijn 28 partijen eindigden zeven in een nederlaag. Dos Santos vocht voor het laatst op 25 januari. Hij verloor toen van de Amerikaan Curtis Blaydes. Het gevecht tussen Rozenstruik en Dos Santos vindt op dezelfde avond plaats als het main event van UFC 252 tussen titelverdediger Stipe Miocic (19-3-0) en Daniel Cormier (22-2-0, 1 no contest).

Het wordt de derde keer dat de twee Amerikanen elkaar treffen. In juli 2018 versloeg Cormier zijn landgenoot middels knock-out in de eerste ronde en pakte hij hem de zwaargewichtbelt af. Bij de rematch dertien maanden later heroverde Miocic de titel door Cormier in de vierde ronde knock-out te slaan. Ongeacht de uitslag van de trilogie zegt Cormier er mee op te houden. Ook de 38-jarige Miocic hintte eerder naar zijn 'pensionering',

'Bigi Boy' mogelijk in augustus of september weer in actie

Voor Jairzinho Rozenstruik zit een rematch met Alistair Overeem er niet meer in. "Hij heeft zijn kans gehad en is verleden tijd", aldus Team 'Bigi Boy'. Foto: Guillano Bruce  

PARAMARIBO - Hij verloor drie weken geleden zijn eerste gevecht in de UFC maar Jairzinho 'Bigi Boy' Rozenstruik kan niet wachten om weer in de achthoek te stappen. De Surinaamse MMA-vechter wil zich snel herstellen van de onverwachte nederlaag die hij op 9 mei leed tegen de Kameroener Francis Ngannou.

Als alles goed loopt komt Rozenstruik dit jaar zeker nog één keer in actie. "We zijn nu al bezig te praten met de UFC. De kans is aanwezig dat ik in augustus of september weer in de octagon sta. Wie de tegenstander wordt zullen we nog zien", onthulde hij vrijdag tijdens een persconferentie in Oxygen Resort.

Rozenstruik en zijn team kijken in ieder geval uit naar een opponent in de top vijf van de zwaargewichtdivisie. Dat is met uitzondering van Ngannou (nummer 2 op de ranglijst), die door de winst op 'Bigi Boy' een titelgevecht tegen regerend kampioen Stipe Miocic of diens landgenoot Daniel Cormier (nummer 1) afdwong. Volgens plan moeten die twee ergens later dit jaar tegen elkaar uitkomen.

Maar in de top vijf staan er nog meer klinkende namen: de Amerikanen Curtis Blaydes en Derrick Lewis en de Braziliaan Junior Dos Santos, die respectievelijk derde, vierde en vijfde op de ranglijst staan. Voor Rozenstruik maakt het niet uit wie van ze zijn volgende tegenstander wordt. "Wanneer we in de achthoek stappen willen we gewoon winnen. Dat is alles wat telt."

Waar Rozenstruik nu in ieder geval geen zin in heeft, is een gevecht met Alistair Overeem, die hij in december versloeg met een knock-out in de slotseconden van hun partij. De Nederlander vroeg vorige week om een rematch maar daar denkt 'Bigi Boy' nu niet aan. Zoals de Surinamer en zijn team het zien heeft Overeem zijn kans gehad en is hij dus verleden tijd. "Wij kijken omhoog en niet terug", laat Rozenstruik in niet mis te verstane woorden weten.

"Hij is nummer acht in de zwaargewichtdivisie en ik ben nummer zes. Mijn doel is om zo snel mogelijk kampioen te worden en daarvoor moet ik vechten tegen iemand die tussen de eerste en de zesde plek staat." Als alles goed loopt keren Rozenstruik en trainer Michael Babb over twee weken terug naar de Verenigde Staten.

Bigi Boy vlak voor het gevecht. Achter hem de Surinaamse vlag. Het gevecht heeft echter slechts 20 seconden geduurd. (Beeld: Apintie TV)

Starnieuws  10 May, 00:44

Jairzinho 'Bigi Boy' Rozenstruik (32) is zojuist in 20 seconden knock-out gegaan in de Ultimate Fighting Championship (UFC). Dit tot ongeloof van velen. De Fransman Francis Ngannou (33) die uitkomt voor Kameroen, is een maat te groot gebleken voor Bigi Boy. Ngannou staat nummer 2 op de ranking. 

Na acht weken stil te hebben gelegen wegens de coronacrisis, heeft de UFC de gevechten hervat in Jacksonville. Iedereen is getest op Covid-19, terwijl strenge regels in acht genomen moesten worden. Een van de vechters die toch besmet is geraakt, werd afgezonderd. Ondanks de kritiek zijn de wedstrijden gewoon voortgezet. Er is geen publiek toegestaan bij dit evenement. 

Bigi Boy was tot nu toe ongeslagen in de grootste organisatie voor Mixed Martial Arts (MMA). De verwachtingen waren hoog gespannen. Bigi Boy heeft tien MMA-gevechten op zijn naam . 

staan. Hij won alle tien wedstrijden, zeven door knock-out.Hij staat op de zesde plek van het zwaargewicht bij UFC. Ngannou heeft zeventien MMA-gevechten achter de rug. Hij heeft veertien keer gewonnen. In december heeft Bigi Boy de Nederlander Alistair Overeem in de vijfde ronde knock-out geslagen. Overeem had toen met gescheurde lippen de Capital One Arena in Washington DC verlaten. Bigi Boy heeft in november de Wit-Rus Andrei Arlovski in 29 seconden gevloerd in Madison Square Garden. In juni had hij de Amerikaan Allen Crowder in 9 seconden gevloerd. In februari vorig jaar maakte Bigi Boy zijn UFC-debuut. Hij versloeg toen de Braziliaan Junior Albini in Fortaleza, Brazilië