Jouw verbinding met Suriname

Belfort: Meneer Hoefdraad, meldt u zich aan

Advocaat Murwin Dubois "Hoefdraad is wel in Suriname"

Assembleelid en ex-minister van Justitie & Politie,
Edward Belfort.

OPSPORING AANGEVRAAGD VOOR HOEFDRAAD

Er is een interne opsporing vandaag,
10 augustus aangevraagd door de
Anti-Corruptie unit, namens de procureur-generaal voor de ex-minister van Financien Gillmore Hoefdraad.

Hij wordtverdacht van overtreding van de Bankwet, overtreding van de Wet Moneylaundring, ambtsverduistering en oplichting.

ABC Radio  Actueel 11 augustus 2020 Rudi Esajas, Advocaat Murwin Dubois:
 "Hoefdraad is wel in Suriname" 

Assembleelid Edward Belfort (ABOP) geeft ex-minister Gillmore Hoefdraad een wijs advies om zich aan te melden bij de politie. Dit kan voorkomen dat een algemeen opsporingsbevel, nationaal en internationaal tegen hem wordt uitgevaardigd, merkt de politicus op. Nu is er een interne opsporing tegen de gewezen ambtsdrager, maar als hij spoorloos blijkt, gaat het proces verder. 

"Hij hoeft niet te schuilen. Als hij zich aanmeldt, voorkomt hij veel narigheid. Ik weet hoe zo een aanhouding eraan toegaat. Ik adviseer hem om niet te rennen, te dokken, te schuilen of te vluchten naar een ander land. Als hij zo aangehouden moet worden, is dat geen prettige ervaring," zegt Belfort, die ex-minister is van Justitie en Politie in gesprek met Starnieuws. Als hij onschuldig is, hoeft hij niet te vrezen, meent Belfort.
 
"Ik heb vaak genoeg verdachten opgeroepen om zich te komen aanmelden. Zo roep ik meneer Hoefdraad op om zich aan te melden," stelt Belfort. Hij merkt op dat de aantijgingen tegen de ex-minister ernstig zijn. Het gaat om elf verdachtmakingen en de procureur-generaal heeft voor de tweede keer een vordering ingediend bij De Nationale Assemblee. De naam van Hoefdraad is ook genoemd door medeverdachten. In deze zaak zitten vast de voormalige governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), Robert van Trikt, zijn zakenpartner Ashween Angnoe en CBvS-topper Faranaaz Hausil.
 
Indien Hoefdraad zich aanmeldt en meewerkt met het proces, kan hij volgens Belfort strafvermindering krijgen indien hij schuldig wordt bevonden. "Dus mijn oproep aan hem, Gillmore Hoefdraad, is: luistert u niet naar domme adviezen van mensen, maar meldt u zich aan. Belfort adviseert u dat. Als hij onschuldig is, is hij weer een vrije man, dan kan hij gaan en staan waar hij wil. Dan zien wij elkaar weer en zal hij mij bedanken voor het advies. Maar door weg te dokken, wordt alle schuld in zijn schoenen geschoven, want hij kan geen weerwoord voeren in de rechtszaal. Dat is ook een minpunt. Ga je aanmelden met je raadsman", adviseert Belfort. 

Raoul Lith