Simons pleegt laatste handelingen als
DNA-voorzitter

Jennifer Geerlings-Simons heeft vrijdag haar laatste taken als Assembleevoorzitter afgehandeld.

Het personeel heeft Jennifer Geerlings-Simons een award gegeven voor haar verdiensten

en daar hoort ook een boeket bloemen bij.

Jennifer Geerlings-Simons, heeft vrijdag afscheid genomen van De Nationale Assemblee (DNA). Ze benadrukt dat zij lang vóór de verkiezingen had meegedeeld dat ze niet zou terugkeren in het parlement. Zij zou dan op een andere plek haar krachten geven,"maar het verkiezingsresultaat heeft anders bepaald." Simons is 24 jaar volksvertegenwoordiger geweest, de afgelopen 10 jaren was ze Assembleevoorzitter.

Het is nogal druk geweest bij de afscheidsceremonie vrijdag. In de galerij is de foto van Simons onthuld. Zij prijkt nu ook op de muur van gewezen Assembleevoorzitters. Het personeel, dat al in december vorig jaar door Simons was gemeld dat ze zou vertrekken, heeft de vertrekkende voorzitter een grote boeket bloemen en een award overhandigd. Zij zijn haar heel dankbaar. Simons is hen ook dankbaar. Ze merkt op dat

Jennifer Geerlings-Simons is vereeuwigd in de galerij van Assembleevoorzitters.

Na de ceremonie is er een korte persconferentie geweest. “Als de partij waartoe ik behoor deel was geweest van een regering, zou ik uit het parlement weggaan. Dat was het plan,” antwoordt Simons op vragen. “En omdat ze geen deel zijn van de regering en dat wat ik wilde gaan doen -misschien in de uitvoering- kan ik het dan niet doen. De partijen en de bevolking hebben die configuratie geschapen. Maar ik heb allang gezegd 24 jaar parlement is voor mij in orde. Ik heb mijn krachten gegeven. Ik moet iets anders doen.”

Simons benadrukt ook dat het normaal is dat de mensen die op een DNA-lijst zijn geplaatst en gekozen worden, niet altijd in DNA blijven, maar doorstromen. “Ik denk niet dat iemand die zich nu verkiesbaar stelt als president dat u tegen die persoon zegt ‘ja maar u zou naar het parlement gaan, want u heeft op de lijst gestaan.’ Nee, zo werkt het niet.” 

Op de persconferentie is er veel aandacht besteed aan de Alcoa-kwestie. Simons benadrukt dat haar vroegtijdig vertrek uit de vergadering waarbij de Alcoa-deal werd behandeld, te maken had met gebrek aan informatie om een goed besluit te kunnen vormen. “Ik heb wel gewerkt om zoveel mogelijk op één lijn te komen, maar voor mij moest er meer grond onder mijn voeten zijn,” deelt ze mee. “Er hebben ook andere dingen gespeeld, maar het belangrijkste voor mij was dat ik niet de zekerheid had kunnen krijgen over wat we afspraken. Ik had dat nodig om ja of nee te zeggen.” 

Simons geeft aan dat ze na “enkele weken rust” zaken die ze door haar parlementair werk heeft moeten “parkeren”, weer gaat oppakken. Zaken die te maken hebben met preventieve zorg, afstandsonderwijs en ICT bijvoorbeeld. “Of ik in de politiek blijf..ik begin in elk geval zoals dat hoort, aan de evaluaties binnen mijn partij een bijdrage te leveren. Om de uitgangspunten, alles weer scherp te stellen, om te kijken hoe dat verder moet gaan. En dan, zoals ik mijn hele leven heb geleefd, ziet u het wel.”

“Men heeft me vaak gevraagd wat ik gedaan heb om voorzitter te worden,” merkt Simons op. “Niks. Ik heb gewoon altijd mijn werk gedaan en dan brengt het leven je waar je moet zijn. Ik leef volgens dat adagium. Ik ga dus gewoon verder met dingen te doen die een bijdrage leveren aan de samenleving waar ik een ‘drive’ voor voel. Dan zal ik komen waar het leven me brengt.” Simons is officieel tot 29 juni Assembleevoorzitter wanneer het nieuwe parlement wordt geïnstalleerd.

René Gompers

Steun radio Tamara / Damsko met een vrijwillige bijdrage op rekening: NL58 INGB 0000067070
Ten name van:  I.D.C.C. Damsko 


Radio Tamara is een zender uit Amsterdam gericht op de Surinaamse gemeenschap in Nederland en Suriname.
De beste muziek, de laatste hits en actueel nieuws dagelijks live te beluisteren online!