Radio Tamara 08 Maart 2020 Vraaggesprek met
Mevr. Lygia Lieveld

https://www.youtube.com/watch?v=utFfpLMZgt8https://www.youtube.com/watch?v=utFfpLMZgt8

Lygia Lieveld, een aan het Academisch Ziekenhuis Paramaribo afgestudeerde verpleegkundige, heeft maandag van de Nederlandse koning, Willem-Alexander, op zijn paleis Huis Ten Bosch een speciale onderscheiding het “Erekruis van de Huisorde van Oranje” ontvangen. Bij de bekroning waren ook aanwezig koningin Maxima, prinses Beatrix en vrijwel alle leden van het Koninklijk Huis.

Lygia, zoals ze door de koning liefdevol werd toegesproken, was vergezeld van haar familie, vrienden en collega’s. Speciaal voor die gelegenheid werd ook het toenmalige hoofd van de opleiding van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, Willy Leeflang, overgevlogen.

In zijn toespraak sprak de koning over de jarenlange verdienste van ruim 20 jaar van Lieveld aan het Koninklijk Huis, waarbij ze met name zich onderscheidde door haar empatisch vermogen, mate van beroepsgeheim en andere ethische aspecten van het verpleegkundig beroep.

Het geheel had een waardig, maar bovenal indrukwekkend karakter waarbij met name de genodigden vol trots mochten meemaken, hoe een Surinaamse opgeleide verpleegkundige geschiedenis schreef door als eerste van alle verpleegkundigen van zowel Nederland als Suriname voor zo een hoge onderscheiding in aanmerking te komen.

Surinaamse verpleegkundigen doen het goed in andere landen waar ze aan de slag gaan en ze zeer gewild zijn. De prestatie van mevrouw Lieveld spreekt voor zich en is een noemenswaardig voorbeeld van het hoogste niveau te noemen, zei Willem-Alexander.

“Met een gerust hart mogen we daarom stellen dat mevrouw Lieveld getoond heeft een waardige vertegenwoordiger van het verpleegkundig beroep en des te meer van de Surinaamse verpleegkundigen te zijn”, sprak de koning.

“Gefeliciteerd Lygia Lieveld en complimenten aan de overige oud-docenten van Lygia, gefeliciteerd Academisch Ziekenhuis Paramaribo, maar bovenal gefeliciteerd Suriname met deze historische mijlpaal. Mogen de overige verpleegkundigen deze historische gebeurtenis als voorbeeld nemen bij het voortzetten van dit nobele beroep”, aldus koning Willem-Alexander.

Willy Leeflang

Herinnert u zich nog deze onbekende dame op de uitvaart van Prinses Christina?
Lygia Lieveld, de verpleegster die de koninklijke familie en in het bijzonder Christina, Friso en Claus bijstond, kreeg vandaag van koning Willem-Alexander het Erekruis in de Huisorde van Oranje.

Rick Evers

Radio Tamara is een zender uit Amsterdam gericht op de Surinaamse gemeenschap in Nederland en Suriname.
De beste muziek, de laatste hits en actueel nieuws dagelijks live te beluisteren online!

Steun radio Tamara / Damsko met een vrijwillige bijdrage op rekening: NL58 INGB 0000067070 Ten name van:  I.D.C.C. Damsko