Kabinet kijkt naar tegemoetkoming aan Surinaamse ouderen wegens onterecht
AOW-gat

Surinaamse ouderen die AOW mislopen, omdat zij geen volledige uitkering hebben opgebouwd, krijgen mogelijk een eenmalige tegemoetkoming van de overheid. |
Het kabinet onderzoekt of dat mogelijk is, laat minister Carola Schouten (Sociale Zaken) weten.

ANP11 november 2022, 17:37

Carola Schouten, minister voor Armoedebeleid, Participatie en PensioenenBEELD ANP

Het gaat om mensen die naar Nederland kwamen voordat Suriname in november 1975 onafhankelijk werd. Zij hebben geen volledige oudedagsvoorziening opgebouwd over de jaren die ze in Suriname woonden, hoewel het land toen nog wel in het Koninkrijk der Nederlanden zat.

De ouderen ervaren dat als een groot onrecht, ziet de minister.
“De gesprekken met ouderen uit de Surinaamse gemeenschap hebben diepe indruk op mij gemaakt. In het vraagstuk rondom de onvolledige AOW ervaren zij groot onrecht.
Ik begrijp die gevoelens.” Daarom kijkt het kabinet naar een eenmalige tegemoetkoming, ‘als gebaar van erkenning richting deze ouderen’, aldus de bewindsvrouw.

Er zijn geen mogelijkheden om de AOW-opbouw voor deze groep te repareren, zo meldde de Raad van State onlangs aan het kabinet. Daarom onderzoekt het kabinet nu of een eenmalige tegemoetkoming, zoals een commissie vorig jaar zomer ook al had geopperd, wel mogelijk is.

De uitkomst van het onderzoek wordt in het eerste kwartaal van volgend jaar verwacht.

Apintie Nieuws Dienst 14 november 2022

Apintie Nieuws Dienst 17 november 2022 AOW-gat Deel 2