Oud-voorzitter Rekenkamer
Hans Prade overleden

Hans Prade. Foto: Parbode

Suriname Herald 3 april 2020 om 08:02

ABC Radio In memoriam Hans Prade

Hans Prade in overleg met Ivan Graanoogst (links) en Harvey Naarendorp (rechts) op Schiphol (1981). Foto: Nationaal Archief Nederland

Prade was zeer kritisch over het uitgavenbeleid van president Wijdenbosch, die in 1996 aantrad. Hij hekelde de wijze van financiering van de bruggen over de Suriname- en de Coppenamerivier.

Riek Aron, bestuurskundige en voormalig studiegenoot van Wijdenbosch, volgde Prade op als voorzitter van de Rekenkamer.

Prade studeerde Aardkunde aan de Universiteit Leiden en woonde tijdens zijn studieperiode samen met oud-president Venetiaan. Nadat hij daar in 1964 was afgestudeerd keerde hij terug naar Suriname.

Uit onvrede met de toenmalige Surinaamse politieke partijen richtte hij samen met Venetiaan, de Nationale Volkspartij (NVP). De NVP kende echter een kort bestaan als politieke partij. Prade sloot zich toen aan bij de Progressieve Nationale Partij (PNP). Hij is ook nog voorzitter geweest van die partij.

Oud-president Ronald Venetiaan spreekt tegenover ABC Actueel van een droevig verlies. “Hans was een zeer ijverige man, een man die veel belangstelling had voor zijn studie, maar hij had ook belangstelling voor zaken buiten zijn eigen vakgebied.” De oud-president zegt dat Suriname een voorbeeld mag nemen aan Prade.

Hans Orlando Prade is 81 jaar geworde

Steun radio Tamara / Damsko met een vrijwillige bijdrage op rekening: NL58 INGB 0000067070
Ten name van:  I.D.C.C. Damsko 

Radio Tamara is een zender uit Amsterdam gericht op de Surinaamse gemeenschap in Nederland en Suriname.
De beste muziek, de laatste hits en actueel nieuws dagelijks live te beluisteren online