Functionarissen
van het Kabinet
van de President roeren zich

Het Kabinet van de President

Functionarissen van het Kabinet van de President zijn niet te spreken over de uitspraken van de directeur van het kabinet Eugène van der San. Suriname Herald heeft diverse functionarissen gesproken die hebben gediend onder president Desi Bouterse in de periode 2010 tot 2020. Ze beweren het tegendeel over het ontbreken van onder andere computers op de verschillende werkplekken.

President Chan Santokhi ontdekte bij zijn aantreden op het Kabinet van de President dat er niet eens één computer en of printer aangetroffen werd voor brieven die de deur uit moesten. Hij hield zijn gehoor, tijdens een ontmoeting met het personeel, voor dat mogelijk in de transitiefase spullen veilig opgeborgen zijn, maar het is nu de tijd om ze terug te brengen. “Geef mij geen aanleiding om de dingen te laten zoeken,” gaf de president aan.

Eigen middelen
De functionarissen geven aan dat ze in vele gevallen hun eigen middelen en apparatuur hebben ingezet. Sommige afdelingen hebben in de week voor de overdracht een nauwkeurige inventaris overgedragen. Daarnaast moet de gemeenschap ook weten dat er medewerkers zijn, die vanwege hun adviserende rol niet met een computer hoefden te werken.

De medewerkers zijn zich ervan bewust dat dergelijke aantijgingen moeilijk te verdedigen zijn, maar roepen Van der San op zeer specifiek te zijn over de lege werkplekken aangezien eenieder nu over een kam geschoren wordt. Onder het Kabinet van de President vallen verschillende instituten, maar deze zijn ook gehuisvest op verschillende locaties zoals bijvoorbeeld Coördinatie milieu, Directoraat Nationale Veiligheid, Bureau Volkscontacten, het oude kabinet, het presidentieel paleis en Nationaal Informatie Instituut.

De ICT-afdeling zou ook geraadpleegd moeten worden, want die heeft mogelijk ook technische assistentie verleend bij eventuele aanschaf en installatie van apparatuur.

Tot slot vraagt het personeel zich af in hoeverre er tussentijdse of eindinspecties zijn geweest door de afdeling interne controle. “Want het kan toch niet zo zijn dat dergelijke zaken niet eerder intern aan de orde zijn gekomen en nu publiekelijk worden gesuggereerd? Deze zaak moet goed geregeld worden en wij vragen aan Van der San om correct te handelen,” aldus een medewerker van het Kabinet van de President.

Jerrel Harderwijk

Steun radio Tamara / Damsko met een vrijwillige bijdrage op rekening: NL58 INGB 0000067070
Ten name van:  I.D.C.C. Damsko 

Radio Tamara is een zender uit Amsterdam gericht op de Surinaamse gemeenschap in Nederland en Suriname.
De beste muziek, de laatste hits en actueel nieuws dagelijks live te beluisteren online!