Minister Pokie zet
Zaria Eenig met deurwaardersexploot
op straat

Minister Diana Pokie van Grond- en Bosbeheer.
Foto: Suriname Herald

Minister Diana Pokie van Grondbeleid en Bosbeheer, Diana Pokie, heeft Zaria Eenig die een topfunctie bekleedt op de afdeling Domeinen met de harde hand uit haar kantoor gezet. Een familielid dat niet bij naam genoemd wil worden, bevestigt wat heeft plaatsgevonden en betreurt het optreden van de bewindsvrouw.
Minister Pokie zegt tegenover Suriname Herald dat de topfunctionaris niet hardhandig is aangepakt, maar dat per deurwaardersexploot de brief aan haar is gegeven.”

“Ik had geen andere keus, omdat ik andere verplichtingen had en ze is ook niet hardhandig aangepakt”, merkt Pokie op. Na het onderzoek zal de minister kijken hoe zij verder ingezet zal worden.

“Ik ken haar heel goed en als iemand die heel rustig is. Ze heeft niet gehandeld uit zichzelf. Mijn nicht werkt jaren op de afdeling van dit ministerie en heeft gediend onder verschillende regeringen in deze functie. Men wilde ook haar auto van haar afpakken, terwijl ze met haar eigen geld voor het voertuig heeft betaald en niet met middelen van de staat.”

Volgens het familielid is dit niet de manier om met een werknemer, die een technocraat is, om te gaan. Het is echt niet goed gegaan. Eenig moest vanwege gewijzigde beleidsinzichten plaatsmaken, wat te begrijpen is. “De manier waarop is gehandeld is niet correct,” zegt het diep teleurgestelde familielid in gesprek met Suriname Herald.

De personeelsleden vertellen verder dat ze met een afkoop wurgcontract zat, terwijl de minister al niet meer aanzat. “Als de minister er niet meer is, is zij de hoogste persoon in functie. Ze heeft jaren hier gewerkt en is nooit in opspraak gekomen voor zulke zaken. De handeling heeft ons opgeschrikt, want ze moest haar werkruimte ontruimen in aanwezigheid van de deurwaarder.”

Ze sturen haar de laan uit maar er wordt daarna aan haar gevraagd om beleidsnota’s op te maken. De bewindsvrouw had volgens andere personeelsleden op het Domeinkantoor, toen de zaak naar buiten kwam, een goed gesprek met haar maar zoals u weet vecht eenieder nu voor een post en de minister staat niet alleen.
Ze heeft ook adviseurs en die hebben geforceerd om haar van hier te krijgen,” vertellen medewerkers die het optreden van de deurwaarder van dichtbij hebben meegemaakt.

Volgens informatie is Eenig degene die uitgifte van de Cultuurtuin heeft voorbereid.
Ex-minister Mike Noersalim heeft, als vervanger op Ruimtelijke Ordening,
Grond- en Bosbeheer, op de valreep gronduitgiftes in de Cultuurtuin goedgekeurd.
Dit is gebleken uit toewijzingsbeschikkingen van mensen, die in aanmerking zijn gekomen voor een stuk grond.

De kwestie viel op toen werkzaamheden, die ter plaatse werden uitgevoerd door een graafmachine, werden ontdekt. Een groep natuurliefhebbers is daarna in actie gekomen tegen deze dreigende ontbossing van de Cultuurtuin.

Van procureur-generaal Roy Baidjnath Panday heeft minister Pokie toestemming gekregen voor een strafrechtelijk onderzoek over deze gronduitgifte.

Simone Awanna

Steun radio Tamara / Damsko met een vrijwillige bijdrage op rekening: NL58 INGB 0000067070
Ten name van:  I.D.C.C. Damsko 

Radio Tamara is een zender uit Amsterdam gericht op de Surinaamse gemeenschap in Nederland en Suriname.
De beste muziek, de laatste hits en actueel nieuws dagelijks live te beluisteren online!