De politieke leiders Ronnie Brunswijk, Chan Santokhi, Gregory Rusland en Paul Somohardjo op een persconferentie in de Anthony Nesty Stadion. (Foto's: Leroy Troon)

Ronnie Brunswijk, voorzitter ABOP en NPS-voorzitter Gregory Rusland

De VHP, ABOP, NPS en PL zijn niet te spreken over wat er vannacht is gebeurd in de Anthony Nesty Sporthal (ANS), waar het hoofdstembureau Paramaribo is gevestigd. Politieke waarnemers die de wacht houden ter plekke hebben ontdekt dat rond half 1 twee dozen werden verwijderd uit de hal. Zij hebben alarm geslagen. ABOP-voorzitter Ronnie Brunswijk die ter plekke aankwam, is poolshoogte gaan nemen. Hij heeft processen-verbaal overal verspreid gezien in het kantoor van de voorzitter van het hoofdstembureau, districtscommissaris Mike Nerkust. "Deze districtscommissaris vragen wij nu om op basis van wet en recht zijn werk te doen. Als hij dat niet kan, moet hij bedanken. Er is geen vertrouwen meer in hem", stelt VHP-voorzitter Chan Santokhi. 

Op een met spoed belegde persconferentie bij ANS, doet Brunswijk verslag van de verontrustende ontdekking. Hij heeft dit ook gerapporteerd aan het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB). Santokhi roept namens de overige leiders het OKB op om in te grijpen. Ook het Centraal Hoofdstembureau wordt opgeroepen om ervoor te zorgen dat alle stemmen die uitgebracht zijn goed te beschermen. Er zijn teveel incidenten geweest om te zwijgen. Er worden juridische stappen ondernomen. Ook de Organisatie van Amerikaanse Staten is op de hoogte gesteld en zal langer blijven in het land. De persconferentie is nog gaande. 

Brunswijk deelt mee dat hij opgeroepen is door zijn achterban om naar ANS te komen. Hij heeft met Nerkust hierover aangesproken die ter plekke was. Brunswijk zei dat hij naar binnengaat om te kijken wat er aan de hand is. Hij kreeg toestemming om binnen te gaan. Hij zag open dozen met processen-verbaal. Er waren mensen bij ANS met brandstof om het gebouw in brand te steken. Toen is de politie opgebeld voor versterking. Er waren in de nacht geen mensen van OKB in het gebouw. Brunswijk zegt dat hij heeft kunnen voorkomen dat de processen-verbaal verdwenen zijn. De kleinzoon van president Desi Bouterse, Walter Bouterse, was ook ter plekke. Hij zou volgens Brunswijk de dozen meenemen. 

Santokhi merkt op dat het hier gaat om ooggetuigenverslag. Er worden interventies gepleegd vanuit de regering om mensen te sturen om te interveniëren in het democratisch proces van het tellen. Ook de p

May 28, 2020

De Nationale Partij Suriname (NPS), hield gisteren een vergadering in het partijcentrum Grun Dyari. ‘’Deze verkiezing is het begin van de gloriedagen van de partij’’, zei NPS-voorzitter Gregory Rusland, tegen de partijleden. Hij bracht tevens zijn dank uit aan de leden voor de bijdrage die zij geleverd hebben in de aanloop naar de verkiezingen toe en het resultaat dat behaald is.
Volgens Rusland heeft de NPS 73 jaar bewezen wat zij betekent voor de samenleving, maar de samenleving heeft het niet altijd begrepen. “In 2010 hebben ze ons afgewezen, in 2015 ook met 2 zetels. Maar vandaag als we naar de voorlopige cijfers kijken, dan heeft de NPS 4 van de 17 zetels in Paramaribo”, zei Rusland. Hij gaf aan dat de partij moeilijke jaren heeft meegemaakt, vooral na de periode 2010. “We moeten nu naar voren kijken. Vandaag moet het begin zijn daarvan. Het begin waar we gaan naar de gloriedagen die we ook hebben gekend in de geschiedenis van onze partij. We hebben deze 4 zetels gehaald onder moeilijkste omstandigheden in een van de moeilijkste kiesdistricten”, zei Rusland. Hij hield de leden voor dat de NPS in 2015, landelijk 16.000 stemmen behaalde, maar dat de partij volgens de voorlopige cijfers, nu reeds 25.000 stemmen landelijk heeft. Rusland is van mening dat de NPS ook een goede beurt heeft gemaakt in Coronie. Dat beide zetels van het district naar de NDP zijn gegaan, komt volgens hem door diefstal. Rusland haalde het incident aan waarbij bussen met kiezers die niet bekend zijn in Coronie, naar het district zijn gebracht om op de regeringspartij te stemmen. De partij bekijkt de mogelijkheid om dit met ondersteuning van een advocaat aan de orde te stellen. “Want we willen onze zetel terug.” Rusland zei dat in het proces tot verbetering van Suriname, ook de structuren binnen de partij zodanig ingericht zullen worden dat er nu wel wordt omgekeken naar de NPS’ers. “We hebben lange tijd partijgenoten verwaarloosd. De tijd is aangebroken om naar hen om te zien. We gaan de principes van ons algemene bestuur natuurlijk niet overboord gooien, maar we moeten naar ze omkijken, want bij de volgende verkiezingen moet de NPS weer de grootste partij in Suriname zijn”, stelde Rusland. Binnen de organisatie zal er overgestapt worden naar professionalisering, terwijl de leden ook meer ruimte zullen krijgen om hun initiatieven uit te voeren ten voordelen van de partij. Rusland zei dat terwijl mensen nu kijken naar posities, hij denkt aan de moeilijke dagen die voor Suriname liggen. “De uitdagingen zijn niet eenvoudig. Wat de regering die nu aanzit, heeft gedaan met Suriname, is complete vernietiging van alles dat we hadden. Wanneer de NPS in de nieuwe coalitie zal deelnemen, zal het geen eenvoudige taak zal zijn, maar we zullen alle krachten nodig hebben om ervoor te zorgen dat de financiële problemen worden aangepakt”, stelde Rusland. Er zullen waar nodig harde besluiten genomen worden. “Het pakketten gedoe moeten we zo snel mogelijk achterwege laten. We willen trotse Surinamers die met waardevolle SRD’s naar de winkel gaan en zelf hun pakketten kunnen samenstellen. We willen geen toestanden waarbij Chotelal koning is van de handel”, aldus Rusland.
door Priscilla Kia

 

Steun radio Tamara / Damsko met een vrijwillige bijdrage op rekening: NL58 INGB 0000067070
Ten name van:  I.D.C.C. Damsko 

Radio Tamara is een zender uit Amsterdam gericht op de Surinaamse gemeenschap in Nederland en Suriname.
De beste muziek, de laatste hits en actueel nieuws dagelijks live te beluisteren online!