Santokhi:
“Suriname zal band met Nederland herstellen”

Op een belegde persconferentie zijn de namen van de ministers uit de nieuwe regering gepresenteerd. Foto: Suriname Herald

De relatie tussen Suriname en Nederland zal hersteld worden. Dit zei Chan Santokhi, de nieuwgekozen president, gisteren tijdens de persconferentie van de aankomende regering. Het versterken van de relatie en of uitbreiden daarvan is op basis van respect en voordeel. Hiervoor is er op diplomatiek niveau overleg nodig.

De relatie met Nederland is volgens Santokhi erg belangrijk voor de afzet van Surinaamse producten en ontwikkeling. Ook het aantrekken van investeerders is zeer belangrijk. De nieuwe regering wil ook met de Verenigde Staten zaken gaan doen.

Tegen deze achtergrond zal het verzoek dat vanuit Nederland is gekomen voor een ambassadeur in Suriname gehonoreerd worden. Er was al een verzoek pending, maar dit zal opnieuw gedaan worden. Voor Santokhi is het belangrijk dat Suriname eerst uit de crisis waarin het land verkeert gehaald wordt, voordat er gekeken wordt naar ambassades.

“Suriname is in een ernstige crisis en daarom zullen de buitenlandse missies geëvalueerd worden om na te gaan wat die het land kosten. Waar dat nodig is zullen ambassades behouden worden. Het ligt in de bedoeling om de ambassades te gaan verminderen en waar nodig is te gaan digitaliseren.”

Er zal vrijdag op ministerieel niveau overleg plaatsvinden met de Nederlandse premier Mark Rutte. Dit gesprek zal gaan over onder andere het herstellen van de bilaterale relaties.

Simone Awanna

Steun radio Tamara / Damsko met een vrijwillige bijdrage op rekening: NL58 INGB 0000067070
Ten name van:  I.D.C.C. Damsko 

Radio Tamara is een zender uit Amsterdam gericht op de Surinaamse gemeenschap in Nederland en Suriname.
De beste muziek, de laatste hits en actueel nieuws dagelijks live te beluisteren online!