Anton de Kom eerste Surinamer met plek in Canon van Nederland

Verzetsheld Anton de Kom eerste Surinamer met plek in Canon van Nederland. Foto: Nationaal Monument Kamp Vught

De Surinaamse vrijheidsstrijder en verzetsheld Anton de Kom heeft een plek gekregen in de Canon van Nederland. Hij is de eerste Surinamer die deze eer te beurt valt. De Canon van Nederland biedt richtlijnen voor de kennis van de vaderlandse geschiedenis die Nederlandse leerlingen tijdens hun schoolcarrière in elk geval moeten opdoen.

De in Paramaribo geboren Anton de Kom is een Surinaamse vrijheidsstrijder emigreerde in 1920 naar Nederland, waar hij zich inzette voor de emancipatie en burgerrechten van Surinamers.

De Kom was in de Tweede Wereldoorlog actief in het verzet. Hij stierf in april 1945 – vlak voor de bevrijding – op 47-jarige leeftijd in concentratiekamp Neuengamme in Duitsland. Producent Moving Pictures werkt momenteel aan een speelfilm over zijn leven.

De herijkingscommissie van de Canon van Nederland heeft voor De Kom gekozen, omdat met zijn aanwezigheid in de canon “de negatieve erfenis van racisme en kolonialisme” uitgebreid aan bod kan komen.

“De geschiedenis, de maatschappij en de wetenschap zijn inmiddels veertien jaar verder”, legde wetenschapper Hubert Slings van de herijkingscommissie eerder al uit. “In die periode zijn we anders tegen bepaalde onderwerpen aan gaan kijken. Het was vanaf de introductie ook de bedoeling dat we met regelmaat zouden gaan kijken of er onderwerpen in de canon herzien moeten worden.”

De Nederlandse minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap stelde eerder al dat in de aangepaste canon meer ruimte moest komen voor de “schaduwkanten van de Nederlandse geschiedenis”. Het Landelijk Overleg Leraren Basisonderwijs juicht toe dat kritisch wordt gekeken naar de manier waarop racisme en het koloniale verleden van Nederland aan bod komen.

NU.nl