Presentator en prominente Amsterdamse Surinamer Roy Ristie (68) overleden

Roy Ristie AT5

ABC Radio 04 december 2021

Radio 10 Magic FM 14 december 2021

De Surinaams-Nederlandse presentator en politicus Roy Ristie is op 68-jarige leeftijd overleden. Ristie werkte voor verschillende omroepen, waaronder de NOS, VPRO en Veronica en was acht jaar lang raadslid voor D66 in Amsterdam-Zuidoost.

Afgelopen dinsdag werd de oud-politicus opgenomen in het ziekenhuis na een coronabesmetting. Vanochtend bevestigde Risties familie zijn overlijden.

Ristie zette zich in voor stadsdeel Zuidoost en speelde een prominente rol in de Surinaamse gemeenschap in de hoofdstad. Zo was hij onder andere lid van het Comité Pa Sem, dat zich inzet voor het herdenken van de Bijlmerramp, schrijft AT5.

Slavernijverleden

Sinds 1993 is 30 juni jaarlijks de nationale Dag van Besef. Op de laatste dag van de Keti Koti-maand, die in het teken staat van de afschaffing van de slavernij, wordt op het Surinameplein stilgestaan bij de gemeenschappelijke geschiedenis van Nederland, Suriname en de Antillen. Ristie was een van de initiatiefnemers van deze ceremonie van Besef. Hij maakte zich hard voor meer bewustwording van het slavernijverleden.

Van 2010 tot 2018 was Ristie raadslid in het stadsdeel voor D66, meldt NH Nieuws. De Amsterdamse D66-fractievoorzitter Reinier van Dantzig zegt op Twitter Ristie te gaan missen en wenst de familie sterkte.

Roy Ristie media- en
Brasa-man heengegaan

PARAMARIBO - Korte tijd geleden is door de familie bevestigd dat Roy Ristie vrijdag in Nederland is heengegaan op 68-jarige leeftijd, iets vóór middernacht plaatselijke tijd. Zijn bekende zoon Quintis bevestigt tegenover de Ware Tijd dat zijn vader dinsdag werd opgenomen vanwege Covid-19. Hij geeft aan erg te zijn geschrokken en dat het nu even verwerken is en kijken wat er gedaan moet en kan worden. Quintis is net teruggekeerd uit Nederland.

Wie Roy heeft gekend weet dat het een man was met zijn hart en ziel verankerd in Suriname. Hij zei vaak: "Ik ben op reis in Nederland, maar ik woon in Suriname." Dat werd altijd zichtbaar tijdens zijn 'vakanties' in Suriname. Hij kon intens genieten van de sfeer, maar had altijd ook dingen te regelen, zaken te doen en mensen bij elkaar te brengen. "Ik wil een bruggenbouwer zijn. Wat we hier hebben, wat we daar hebben, daartussen wil ik die brug slaan. We kunnen grote dingen doen", zei Roy weleens.

Alles wat hij deed was met een Surinaamse flair, met een visie om dat wat Suriname is, positief op de kaart te zetten. Of het nu was belichten van het Surinaamse product, het mooie binnenland, waaronder Nieuw-Aurora of het belichten van Surinaams artistiek talent via zijn Brasa Media. Bij de ouderen is Roy vooral bekend om zijn mediawerk bij Radio Apintie als assistent van het programma 'Met de gids in de hand'.

Later stapte hij over naar Radio Paramaribo (Rapar). In die tijd traden meer jongeren toe tot Rapar, onder wie Roué Hupsel en Roy Porcornie, en kende de zender een snelle ontwikkeling. Ristie presenteerde samen met Hupsel het programma 'Youth Information'. Toen hij in februari 1973 verslag deed van rellen in Paramaribo, werd hij door een politieagent toegetakeld met een gummiknuppel en meegenomen naar het politiebureau. Ristie was ook bekend als master of ceremonies.