OKB-voorzitter Jennifer van Dijk-Silos donderdagavond in de Anthony Nesty Sporthal. (Beeld: ATV)

Het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) heeft nog geen formele klacht gehad van de NDP over onregelmatigheden en de eis om een hertelling van de stembiljetten van het hele land. "Misschien als hij gevraagd had om mijn mening, had ik hem gezegd 'op dit moment kan je niet het hele land hertellen, in deze fase'. De hoofdstembureaus hebben hun werk al gedaan", zei de voorzitter van het OKB, Jennifer van Dijk-Silos, donderdagavond tegenover journalisten in de Anthony Nesty Sporthal. Alleen Paramaribo en Wanica zijn nog bezig. 

OKB weet niet wat de gronden zijn van de NDP om hertelling te vragen. Als OKB een hertelling zou willen, dan gaat het om omstandigheden die zoveel impact kunnen hebben op de uitslag. In 2015 was er een hertelling van een aantal stembureaus waar men niet van officiële processen-verbalen werkte maar van een informeel blaadje. Dat is toen stopgezet. De hertelling vond plaats onder leiding van het OKB. Dit is toen in overleg met het hoofdstembureau toen gedaan, anders was Paramaribo niet bindend verklaard. 

Intussen heeft het OKB foto's van de processen-verbaal van Paramaribo doorgestuurd naar de media. Van de 274 stembureaus ontbreken nog foto's van zestien. Binnenlandse Zaken die de officieuze uitslagen bekendmaakt, moet nog gegevens van 64 stembureaus bekendmaken. Er is zoveel ruis over dat de uitslagen zolang op zich laten wachten waardoor OKB besloten heeft het rauwe materiaal vrij te geven. Zij wilde absoluut dat de processen-verbaal naar de media gaat. Het gaat om het materiaal die van de toezichthouders van OKB komt. Het kan zijn dat enkelen door moeheid de foto's niet hebben gemaakt, of niet hebben doorgestuurd. De uitgebrachte stemmen per partij op DNA-niveau staan op de processen-verbaal. Het gaat om voorlopige cijfers, want er kunnen telfouten zijn gemaakt. 

Voor het OKB is het niet automatisch dat als om een hertelling wordt gevraagd, deze daadwerkelijk plaatsvindt. Het OKB neemt dit soort beslissingen op basis van zijn eigen bevindingen. Het OKB is een onafhankelijk instituut, benadrukt Van Dijk-Silos. Als aan het resultaat van de verkiezingen wordt getwijfeld, op basis van een calamiteit die heeft plaatsgevonden, worden zulke drastische besluiten genomen. De calamiteit moet wel van invloed zijn op de uitslag. Elke verkiezing is er iets, waar er getwijfeld wordt. Er worden vaker hertellingen gedaan wanneer er getwijfeld wordt bij een stembureau.  

Procesverbaal stembureau Wi Kontren 

OS Mattonshoop aan de Hendrikstraat

Steun radio Tamara / Damsko met een vrijwillige bijdrage op rekening: NL58 INGB 0000067070
Ten name van: I.D.C.C. Damsko

Radio Tamara is een zender uit Amsterdam gericht op de Surinaamse gemeenschap in Nederland en Suriname.
De beste muziek, de laatste hits en actueel nieuws dagelijks live te beluisteren online!