Levenspartner Santokhi wordt beëdigd tot advocaat

Gekozen president Chan Santokhi en zijn levenspartner Melissa Seenacherry. Foto: Suriname Herald

Melissa Seenacherry wordt woensdag beëdigd tot advocaat bij het Hof van Justitie van Suriname. Dat verneemt Suriname Herald uit bronnen. In 2014 was er veel te doen geweest toen de levenspartner van gekozen president Chan Santokhi kandidaat-rechter was, maar daarna toch geen rechter kon worden.

Seenacherry was een van de drie kandidaat-rechters die na een tweede antecedentenonderzoek werd afgewezen nadat ze in eerste instantie goed was bevonden. Toenmalig minister Edward Belfort van Justitie en Politie bemoeide zich met de zaak. Hij eiste dat er een tweede antecedentenonderzoek zou komen naar Seenacherry.

De rechterlijke ambtenaren in opleiding (raio) waren reeds vijf jaar in opleiding toen minister Belfort de opdracht gaf voor een tweede antecedentenonderzoek. Volgens dat onderzoek waren er bezwaren tegen Seenacherry. Op grond hiervan was ze ineens niet geschikt voor de functie van rechter.

De raio’s werden door het Hof van Justitie voorgedragen nadat ze goed waren bevonden en er uit het antecedentenonderzoek geen bezwaren waren tegen het drietal. Het was zeer ongebruikelijk dat er een tweede antecedentenonderzoek werd ingesteld in opdracht van de minister van Justitie en Politie. Belfort was van mening dat vrienden en vriendinnen van politici geen rechter konden worden.

Deze zaak had destijds veel stof doen opwaaien in de samenleving. Men was van mening dat politieke rivaliteit de reden was voor het achteraf afwijzen van eerder geschikt bevonden kandidaat-rechters.

Steun radio Tamara / Damsko met een vrijwillige bijdrage op rekening: NL58 INGB 0000067070
Ten name van:  I.D.C.C. Damsko 

Radio Tamara is een zender uit Amsterdam gericht op de Surinaamse gemeenschap in Nederland en Suriname.
De beste muziek, de laatste hits en actueel nieuws dagelijks live te beluisteren online!