BezwaarEugene van der San

Bezaar PRO over onregelmatigheden Coronie

ABC Radio 16 Juni 2020 Interview met Chandrika Santhokie

Het Centraal Hoofdstembureau (CHS) heeft op een drukbezochte openbare zitting in Sana Budaya, zojuist de uitslag van de verkiezingen in de tien districten vastgesteld. De zetelverdeling is vastgesteld en de 51 Assembleeleden zijn officieel als gekozen verklaard. Ook is aangegeven wie bij voorkeur zijn gekozen en hoeveel geldige stemmen per partij zijn uitgebracht. 

Er is geen verandering gekomen in de zetelverdeling. De VHP heeft 20 zetels, de NDP 16, ABOP 8, NPS 3, BEP 2 en PL.  2. In  twee weken tijden moeten de gekozen verklaarde kandidaten aangegeven of ze hun verkiezing zullen aanvaarden. Dit maakt deel uit van de geloofsbrieven die nodig zijn bij de toelating. De eerste vergadering is gepland op 29 juni. 

De laatste fase in het verkiezingsproces is het oordeel van het Onafhankelijk Kiesbureau. Dit instituut komt vrijdag in openbare vergadering bijeen. Dan zal worden bekendgemaakt of de verkiezingen in alle districten op DNA- en ressortniveau al dan niet verbindend wordt verklaard. 

De behandeling van de resultaten op ressortraadsniveau is nu gaande. 

De landelijke resultaten van de verkiezing op DNA-niveau per partij. De uitslag is vandaag vastgesteld door het Centraal Hoofdstembureau.

De politieke leiders van de VHP en ABOP hebben gisteren een ontmoeting gehad met de voorzitter van de Nationale Democratische Partij. Het doel van het gesprek was elementen van een ordelijke en verantwoorde transitie van het bestuur te bespreken. Hierover is informatie uitgewisseld en zijn de politieke leiders van de toekomstige coalitie op de hoogte gesteld van de meest dringende ontwikkelingen. 

Dit staat in een verklaring namens de voorzitters Desi Bouterse (NDP), Chan Santokhi (VHP) en Ronnie Brunswijk (ABOP). Het persbericht is gedistribueerd door de VHP Mediacommissie. 

Partijen geloven dat in deze bijzondere omstandigheid van Covid-19 constructief overleg op het hoogste politieke niveau noodzakelijk en nuttig is en ertoe zal bijdragen dat het bestuur van het land op een effectieve manier overgedragen kan worden. Partijen zijn ervan overtuigd dat door goede wil en door het landsbelang voorop te stellen een tevens aantal dringende financiële, administratieve en bestuurlijke zaken in goede banen geleid kunnen worden en zo snel als mogelijk aangepakt kunnen worden in het kader van continuïteit van bestuur.

Het gesprek heeft in een openhartige, constructieve en vriendschappelijke sfeer plaatsgevonden. Afgesproken is dat, indien nodig, deze gesprekken voortgezet zullen worden om een bestuurlijke overdracht zo goed mogelijk, en conform de voorgeschreven tijdslijnen  te realiseren. 

VHP, Abop en NDP bespreken machtsoverdracht

ABC Radio 16 Juni 2020 Interview met Chandrika Santhokie

Onder anderen Ronnie Brunswijk (r) kijkt lachend toe terwijl Desi Bouterse (l) en Chandripakersad Santokhi elkaar op het gangpad tegenkomen. De drie politieke leiders hadden maandag een ontmoeting met elkaar. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - De voorzitters van de VHP, Abop en NDP hebben maandag "elementen van een ordelijke en verantwoorde transitie van het bestuur" met elkaar besproken. Volgens een gezamenlijke verklaring van de drie partijen zijn de politieke leiders van de toekomstige coalitie (VHP en Abop) op de hoogte gebracht van de meest dringende ontwikkelingen.

Het gesprek heeft in een "openhartige, constructieve en vriendschappelijk sfeer" plaatsgevonden. Afgesproken is dat, indien nodig, deze gesprekken zullen worden voortgezet om een bestuurlijke overdracht zo goed mogelijk en conform de voorgeschreven tijdslijnen te realiseren.

In de verklaring staat dat partijen geloven dat in deze bijzondere omstandigheid van Covid-19 "constructief overleg op het hoogste politieke niveau noodzakelijk en nuttig". Het zal ertoe bijdragen dat het bestuur van het land op een effectieve manier kan worden overgedragen.

VHP, Abop en NDP zijn ervan overtuigd dat door goede wil en door het landsbelang voorop te stellen een aantal "dringende financiële, administratieve en bestuurlijke zaken" in goede banen kunnen worden geleid en zo snel als mogelijk aangepakt zodat er continuïteit van bestuur is.

Maandag leken er problemen te zijn toen president Desi Bouterse zeer scherp naar buiten kwam op staatsradio SRS in het programma 'Bakana Tori'. Zijn reactie op vermeende uitlatingen van Chandrikapersad Santokhi die zou hebben gezegd dat hij bereid is Bouterse uit te leveren aan Nederland was soms cryptisch, maar liet niets aan de verbeelding over. "Ik ben een gewoon mens, ik ga nooit de confrontatie opzoeken, maar geloof me ik schuw geen enkele confrontatie!"

Het staatshoofd onderstreepte dat het hem heeft gestoord dat juist één van de onderwerpen waarover hij met Santokhi heeft gesproken in het radio-interview ter sprake is gekomen. "De gespierde taal en denken confrontatie met mij … geloof me, Santokhi gaat niet kunnen houden." Uitspraken van de VHP-leider op de Nederlandse zender BNR waren volgens Bouterse "in schril contrast met wat wij uren en uren en uren hebben besproken".

Het staatshoofd benadrukte dat dat gesprek meer ging om een soepele afhandeling van zaken en voornamelijk de regering de ondersteuning te geven waarnodig, waardoor zonder al te veel ruis, zonder al te veel turbulentie de nieuwe regering haar werk zou kunnen doen voor het volk. "Maar als de mensen het zo willen spelen dan is het hun verantwoordelijkheid", waarschuwde Bouterse, die er veel betekenend aantoevoegde: "Niemand heeft er enige baat bij dat we weer turbulente situaties en rommel krijgen in het land".

Tegen het einde van het haast tien minuten durende 'monoloog' klonk opnieuw een duidelijke waarschuwing. "De koers die men nu opgaat, ik hoop dat men echt heel snel erop terugkomt, want dat zou ons brengen in een situatie die niet goed en bevorderlijk is voor het land Suriname en daar wil niemand - ik in elk geval niet - aan meewerken." Met het gesprek van maandag lijken de plooien weer te zijn gladgestreken.