Toenemende ontevredenheid in NPS over keuze ministerskandidaat

NPS-voorzitter Gregory Rusland (voorgrond) ontkent met klem adviezen van een partij-instituut naast zich te hebben neergelegd. Foto: Jason Leysner  

Arnold Kruisland 

Arnold's kritiek

PARAMARIBO - Ontevredenheid in de NPS over de mogelijke eindkeuze van een ministerskandidaat voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (OWC) verspreidt zich als een bosbrand. Vooral in de onderste regionen van de partij stuit de kandidatuur van Daniëlle Beeldsnijder, voorzitter van het Congresbestuur, op weerstand.

Ook enkele partijtoppers zien haar liever niet als onderwijsminister, maar in een andere positie waar haar expertise en ervaring meer vruchten zouden kunnen afwerpen. "Niet best". Zo beschrijft een NPS-topper, die anoniem wil blijven, de sfeer onder partijleden over het mogelijke eindbesluit wat betreft OWC.

Arnold Kruisland, ondervoorzitter van het congresbestuur, komt openlijk uit voor zijn mening. Hij vreest dat als de NPS de fout maakt om bij onderwijs iemand te plaatsen die geen enkel gezag zal uitstralen of afdwingen, de partij de tweede kapitale blunder maakt in verband met de gehouden verkiezingen.

Op haar DNA-kandidatenlijsten grossierde de NPS in personen die totaal niet aansloegen bij de kiezers, een situatie waar vooral de VHP van heeft geprofiteerd, omdat de VHP volgens Kruisland acceptabelere kandidaten heeft gepresenteerd. "Daarom is de NPS op drie DNA zetels gebleven. De NPS heeft van de kiezers dezelfde les gehad als de NDP, omdat er op de lijsten kandidaten voorkwamen die geen enkele marktwaarde hebben", aldus de politicus. "De keuze die de mensen die niet op de NDP wilden stemmen hadden, was NPS of VHP. Maar omdat de NPS-kandidaten niet hebben gesproken tot de verbeelding van de kiezers hebben ze voor de VHP'ers gekozen", voegt hij er aan toe.

Volgens de ondervoorzitter van het congresbestuur zouden er in de top en rondom het hoofdbestuur veel intriges plaatsvinden, om de enge persoonlijke belangen en ambities van bepaalde personen te behartigen. Een andere NPS-topper is van mening dat partijvoorzitter Gregory Rusland de uiteindelijke aanwijzing van de kandidaat voor OWC naar zijn hand wil zetten. In het congresbestuur zou hij een grote aanhang hebben waardoor hij zijn persoonlijke keuze, Beeldsnijder, zou kunnen doordrukken. "Dat hoef ik echt niet. Punt is, we zijn nog in een proces van besluitvorming", weerspreekt Rusland de aantijgingen.

De voorzitter stelt verder, dat indien hij meer tijd nodig heeft voor de NPS om de kandidaat-minister aan te wijzen, hij die zal nemen. Rusland benadrukt dat zoals in alle voorgaande gevallen, de in de partij geldende procedures worden gevolgd, waarbij de structuren van de NPS zoals de Adviesraad, Jongerenraad en districtsafdelingen, voordrachten doen aan het hoofdbestuur. Vervolgens zal het hoofdbestuur een voorstel aan het Congres voorleggen, dat het definitief besluit neemt.

Dat er flink lobbywerk wordt verricht om beoogde kandidaten gekozen te krijgen is normaal in de NPS, aldus Rusland. "Maar soms gaat het er heftig aan toe." Wat hij wel jammer vindt is dat momenteel vooral met Facebook en WhatsApp zaken sneller worden uitgewisseld en "soms mensen er niet voor schromen om zelfs met fake nieuws te komen om informatie naar hun hand te zetten of te beïnvloeden".

Hij zegt als leider van de organisatie correct te zullen blijven, de informatie te zullen blijven verzamelen om uiteindelijk samen met de partijstructuren een keuze te maken. "We zullen als NPS alles eraan doen om onze bijdrage te leveren om Suriname beter te maken dan het op dit moment is". Rusland ontkent met klem adviezen van een bepaald partij-instituut te hebben gehad, die hij naast zich heeft neergelegd.

Kruisland en anderen in de NPS vinden dat de partij met de beste kandidaten in de regering moet deelnemen. Hij merkt op dat als gekeken wordt naar de verkiezingsuitslag Shanti Venetiaan, ook een kandidaat voor de post bij OWC, bijna vierduizend stemmen heeft behaald. Beeldsnijder veel minder. Hiermee heeft de NPS-stemmer aangegeven Venetiaan wel in een politieke of bestuurlijke functie te willen hebben.

Het feit dat ze een groot draagvlak heeft onder de NPS-structuren, kiesgerechtigden die op haar gestemd hebben en het feit dat ze in het onderwijsveld al ruime ervaring heeft, maakt haar voor Kruisland de meest acceptabele kandidaat. Het argument dat Venetiaan bij de universiteit ook belangrijk werk kan verzetten gaat voor hem niet op. "Als de partij zo had gedacht in 2005, hadden we Gregory Rusland rustig als voorzitter bij het universiteitsbestuur gelaten en was hij niet benoemd als minister van Natuurlijke Hulpbronnen", zegt de politicus.

Ook de ex-ministers Ivan Fernald en Marie Levens vindt hij "uitstekende kandidaten". "Het ministerie van Onderwijs is een te belangrijke positie om daar iemand te plaatsen die helemaal geen kaas van onderwijs heeft gegeten", aldus Kruisland. Over de keuze van Silvano Tjong-Ahin als minister van Ruimtelijke ordening en Milieu zijn de gelederen wel gesloten en het draagvlak voor zijn benoeming is heel groot.

Steun radio Tamara / Damsko met een vrijwillige bijdrage op rekening: NL58 INGB 0000067070
Ten name van:  I.D.C.C. Damsko 

Radio Tamara is een zender uit Amsterdam gericht op de Surinaamse gemeenschap in Nederland en Suriname.
De beste muziek, de laatste hits en actueel nieuws dagelijks live te beluisteren online!