Bouterse: “Ik had gezegd dat ze hun borst moesten natmaken”

Adhin: “Regering ‘saka’ a koers en herstel a koopkracht die u had beloofd”

Ex-president Desi Bouterse heeft gisteravond tijdens een online massameeting van zijn partij de samenleving ingelicht over de ontwikkeling in het land. De partijtop heeft gereageerd op mededelingen die de huidige regering heeft gedaan over de financiële positie die zij heeft aangetroffen bij de machtsovername. Bouterse zei dat hij vanaf de verkiezingsuitslag bekend is, in nauw contact was met de huidige president Chan Santokhi en vicepresident Ronnie Brunswijk.

“Ik had gezegd dat ze hun borst moesten natmaken, omdat het niet een makkelijke job zal zijn. De regering moest ervoor zorgen dat de mensen aan het einde van de maand betaald worden. Djompo tek’ taki na neks, maar na fu tan hori en.” Bouterse gaf aan geschrokken te zijn van de informatie die de nieuwe regeerders de samenleving insturen en doen alsof zaken niet bekend waren bij hun. Hij vraagt de nieuwe regering om niet met vuil te smijten, omdat het land het al moeilijk heeft.

Moeilijke periode
Bouterse zei gechoqueerd en verbouwereerd te zijn, omdat hij in contact was met zowel de president en vicepresident sinds de verkiezingsuitslag bekend was. Vanaf 2016 is het moeilijk geweest voor Suriname op het financiële vlak. Als het nodig was werden het Bureau voor de Staatsschuld en het parlement erbij gehaald, omdat we altijd turbulentie in de samenleving wilden voorkomen, zei Bouterse.

De ex-president heeft eenieder opgeroepen om af te stappen van dit pad, omdat dat ons nergens naartoe zal leiden. “Laten we teruggaan naar de afspraken die gemaakt zijn.” De gewezen president zei het erg te vinden dat personen met beschikkingen niet worden betaald en ook onheus worden behandeld. De mensen die onheus worden behandeld hoeven zich geen zorgen te maken, want de partij zal met een batterij aan juristen praten om hun juridisch bij te staan. Als deze mensen ontslagen worden, zal de NDP ze zeker bijstaan.

Ontwikkelingen
Volgens Bouterse zullen personen het verschil zien tussen een sociaal democratische partij en een kapitalistische partij, geleid door het buitenland. De NDP zal de ontwikkelingen blijven volgen en waar nodig haar stem laten horen. Verder zei Bouterse dat de gemeenschap verwacht dat de NDP antwoord geeft op vragen.

De wijze hoe zaken zijn gepresenteerd lijkt het alsof ‘wij een stelletje boeven zijn’. Hij vroeg ook aandacht voor de wijze waarop mensen andere bekladden via sociale media. “Laten we niet vergeten dat we samen dit land moeten opbouwen,” zei het gewezen staatshoofd.

Gewezen vicepresident Ashwin Adhin heeft gisteren de pas aangetreden regering herinnert aan de beloftes die zij tijdens de campagne had gedaan aan het volk. Hij riep de regering op om de beloftes van koopkrachtversterking en het terugbrengen van de koers, na te komen.

Adhin merkte op dat de nieuwe regering een valse start heeft gemaakt, omdat ze niet in staat is geweest om haar gemaakte beloftes waar te maken.

De gewezen vicepresident is van mening dat de huidige regering als afleidingsmanoeuvre bewust bezig is met het criminaliseren van de vorige regering om zo af te wijken van hetgeen zij heeft beloofd. Dit heeft de regering gedaan door de gewezen machthebbers steeds te criminaliseren en te scanderen.

Adhin weerspreekt de onthullingen die gedaan zijn door president Chan Santokhi en Financiënminister, Armand Achaibersing. Zij hebben eerder deze week tijdens een persconferentie gesteld dat Suriname in de afgelopen 10 jaar een bedrag van ruim US$ 4 miljard heeft ontvangen. Dit bedrag is niet terug te vinden in het gevoerde beleid, terwijl de regering miljarden aan schulden in vreemde valuta achter heeft gelaten voor de nieuwe regering.

Adhin gaf te kennen dat de regering die nauwelijks twee weken aanzit haar kundigheid nog niet heeft getoond om crisis te managen. Het vertrouwen van de regering zakt weg als je niet in staat bent een COVID-19-situatie te managen, is hij van oordeel.

“Regering u heeft het volk een crisisplan van 200 dagen beloofd die nergens te vinden is”, zegt hij verder. Hij vraagt zich af waar de 3 miljard euro aan diasporainvestering is gebleven. Integendeel merkt hij dat het volk juist maatregelen voorgeschoteld krijgt die niet beloofd waren. Adhin vraagt zich af waar de koers van SRD 2.80 is gebleven die eveneens was beloofd.

De politicus is van mening dat de regering niet alleen moet klagen maar juist oplossingen moeten zoeken voor de problemen waarmee het volk zit. De regering speelt nu slachtoffer, dat is een afleiding omdat u niet kan waarmaken wat u had beloofd, herinnert Adhin de huidige machthebbers.

Het volk zal naar zijn zeggen verarmd worden. “Dit hoeft niet als u als regering zich houdt aan de afspraken. U probeert nu slachtoffer te spelen”, zegt Adhin. Hij noemt de actie van de regering een afleiding om het volk op een dwaalspoor te zetten.

De ex-vicepresident zegt dat het een complete leugen is dat de administratie van de leningen niet te vinden zijn. Hij geeft aan dat alles netjes geregistreerd staat bij het Bureau voor de Staatsschuld en de Rekenkamer. Dat de administratie van de leningen niet te vinden zijn, is complete leugen, benadrukt de oud-vicepresident.

Steun radio Tamara / Damsko met een vrijwillige bijdrage op rekening: NL58 INGB 0000067070
Ten name van:  I.D.C.C. Damsko 

Radio Tamara is een zender uit Amsterdam gericht op de Surinaamse gemeenschap in Nederland en Suriname.
De beste muziek, de laatste hits en actueel nieuws dagelijks live te beluisteren online!