Hans Breeveld:
'NPS toont gentlemanship'

Ronnie Brunswijk en Gregory Ruslad beloofden vorig jaar mei in het Mapane-gebied plechtig om Afro-Surinamers te verenigen. Echter, vorige week dreigde een breuk in de samenwerking tussen beide leiders om het nieuw te installeren ministerie van Olie en Gas. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Met haar besluit om ondanks de houding van Abop toch in het samenwerkingsverband van de regeercoalitie te blijven, heeft de NPS zich als een ‘gentleman’ opgesteld, zegt politicoloog Hans Breeveld. Hij reageert hiermee op de dreigende breuk vorige week, nadat Abop zich niet meer kon terugvinden in een apart ministerie van Olie en Gas, dat aan de NPS was toegewezen.

Abop-voorzitter Ronnie Brunswijk wilde dit als onderdeel van het aan Abop toegewezen ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen behouden. Tijdens de hearings bleek er namelijk geen draagvlak te zijn voor het oprichten van het ministerie van Olie en Gas. Breeveld vindt het "niet kunnen" dat Abop is teruggekomen op de overeenkomst, waarin de toewijzing van ministeries is geregeld. "Als dit de manier is waarop Abop zich opstelt, verwacht ik niet zoveel goeds. Het is een valse start en had nooit moeten gebeuren."

In het weekend is besloten om de NPS in plaats van Olie en Gas een nieuw op te richten ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu aan te bieden. De partij is daarmee akkoord gegaan; voor haar is doorslaggevend geweest de intentie om het land weer op te bouwen, ongeacht in welke positie zij meedoet aan de regering. Zo verwoordde partijvoorzitter Gregory Rusland de situatie aan de partijstructuren.

Breeveld vindt dat de groene partij wat gebeurd is zou kunnen gedogen onder de strikte voorwaarde dat er hoge prioriteit wordt gegeven aan de wijziging van het "onrechtvaardige" kiesstelsel die ook op deze partij van invloed is geweest. Hoewel de NPS landelijk meer stemmen heeft gehaald dan Abop is zij vergeleken met deze partij niet veel vooruit gegaan in het aantal zetels.

Hoewel ruimtelijke ordening volgens Breeveld doorgaans geen ministerie is waarmee je zetels wint, (in tegenstelling tot andere departementen zoals Openbare Werken of Volkshuisvesting …red) wijst hij erop dat het "belangrijker is dan men zou denken." Echter, de NPS zou met goed leiderschap en samenhangend beleid wel een verschil kunnen maken, meent hij.

Steun radio Tamara / Damsko met een vrijwillige bijdrage op rekening:
NL58 INGB 0000067070 
Ten name van:  I.D.C.C. Damsko 

Radio Tamara is een zender uit Amsterdam gericht op de Surinaamse gemeenschap in Nederland en Suriname.
De beste muziek, de laatste hits en actueel nieuws dagelijks live te beluisteren online!