Protest Biervliet trekt niet veel publiek

Starnieuws 06 Maart 2020  11:46

Opkomst protestactie matig; strijdvaardigheid blijft

DWT Online 06 Maart 2020 11:48

Student Genaro Pink spreekt het publiek toe op het Kerkplein. De tweede protestactie van Stephano Biervliet brengt niet veel mensen op de been. (Foto's: Edward Troon)

ABC Radio 6 Maart 2020
Verslag Studentenproces

De aanwezigen, voornamenlijk studenten, worden toegesproken op het Kerkplein.

Student Genaro Pink spreekt het publiek toe op het Kerkplein. De tweede protestactie van Stephano Biervliet brengt niet veel mensen op de been. (Foto's: Edward Troon)

Een paar honderd studenten, senioren burgers en anderen hebben gevolg gegeven aan de oproep van activist Stephano Biervliet om te protesteren tegen het beleid van de regering. Biervliet vindt het niet erg dat de opkomst laag is deze keer in vergelijking met 17 februari. Hij had gemikt op studenten en ouderen. De protestacties zullen doorgaan, deelde hij mee. 

 

Biervliet blijft erbij dat de regering naar huis moet. Hij riep zijn gehoor op om bewust te stemmen, want het land moet worden gered. "Suriname eerst, dan de rest", benadrukte de activist. Hij vindt het belangrijk dat de boodschappen die gegeven worden op de bijeenkomst, worden begrepen. De vorige keer hadden delen van de vakbeweging, oppositionele politieke partijen en het bedrijfsleven massaal deelgenomen aan de protestmanifestatie. 

 

Vooral studenten hebben vandaag het woord gevoerd tijdens de bijeenkomst. Zij hebben aangegeven dat het leven erg duur is geworden. Bijna iedereen had het over de koers die de pan uitvliegt. Er moet SRD 13 worden neergeteld voor een US-dollar en euro. Op particuliere scholen moet schoolgeld in valuta worden betaald. De studenten zeggen dat hun toekomst in gevaar is. Zij voerden aan dat elke dag prijzen in de winkels worden aangepast. 


PARAMARIBO - De opkomst bij de protestdemonstratie vrijdag op het Kerkplein is vergeleken met die van 17 februari matig. Dat maakt de mensen echter niet minder strijdvaardig. Initiatiefnemer Stephano 'Pakittow' Biervliet en anderen, voornamelijk studenten, spreken de aanwezigen vanuit een soundtruck langs het plein toe.

Onder meer scholieren van het Imeao 1, Havo 2 en Scholengemeenschap Tamanredjo zijn vertegenwoordigt. De sprekers kaarten diverse issues aan. Scholieren hebben het over de "gouden toekomst" die hen door president Desi Bouterse was  beloofd. Daar merken ze tot nu toe weinig tot niets van. 

Biervliet heeft de aanwezigen vertelt dat er "duizenden" studenten naar de demonstratie zouden komen. Hij beweert dat dit niet zover is gekomen, omdat enkele leerkrachten die NDP gelieerd zijn de studenten zouden hebben bedreigd dat ze het aan hun cijfer zullen merken als ze het protest zouden bijwonen.

Daarnaast beweert Biervliet dat enkele docenten in de telefoons van de leerlingen zijn gegaan om conversaties met hem na te gaan. De activist heeft de beweringen niet gestaafd.

De rode draad in de toespraken is dat het beleid desastreus is. Verwezen wordt naar de hoge koers, de hoge prijzen in de winkels, corruptie en andere kenmerken van wanbeleid. De bedoeling is dat na het protest studenten van de Adek naar de DNA zullen lopen om een petitie in te dienen. Biervliet had eerder tegen de Ware Tijd gezegd dat de manifestatie veelal gericht zou zijn op vraagstukken waarmee studenten en senioren te maken hebben.

Mensen op het Onafhankelijkheidsplein om hun misnoegen te uiten over het beleid van de regering. (Foto's: Raoul Lith)

Scholieren hebben ook meegedaan aan de protestactie. (Foto: René Gompers)

Activist Stephano ‘Pakittow’ Biervliet. Foto: Facebook

Voorzitter van BvL/ALS, Reshma Mangre, spreekt het opgekomen publiek toe. (Foto: Edward Troon)

Duizenden hebben vanmorgen gehoor gegeven aan de oproep van activist Stephano ‘Pakittow’ Biervliet. Foto: Suriname Herald

Boefdraad opsluiten!!, zeggen deze demonstranten met dit bord. Foto: Suriname Herald

Harry 'de Brein' Pinas vindt dat protesteren geen zin heeft. Hij roept op tot productie. Voor dag en dauw stond hij al op het Onafhankelijkheidsplein. (Foto: René Gompers)

Het Onafhankelijkheidsplein rond 9.00 uur. (Foto: Raoul Lith)

De mensen blijven stromen naar het Onafhankelijkheidsplein. Deze foto is omstreeks kwart voor 11 gemaakt. (Foto: Edward Troon)

Harry de Brein Pinas: In het hol van de leeuw

STVS Protestactie 2020
DE STRAAT 17 febr 2020

Op het Onafhankelijkheidsplein is maandag gedemonstreerd tegen het wanbeleid van de regering. Mensen hebben hun stem laten horen. Aan het woord is initiatiefnemer Stephano Biervliet. (Foto: Ranu Abhelakh)

Stakende ambtenaren onder leiding van vakbondsvoorzitter Ronald Hooghart (m) in de straten van Paramaribo, Suriname op woensdag 28 juli, 1999.

ABC Radio 17 Feb 2020 Nieuw van 10:00 , 11:00 en 12:00 uur Sur.tijd: Live Verslag vamaf het Onafhankelijkheidsplein

10:00 uur Sur.tijd

11:00 uur Sur.tijd

12:00 uur Sur.tijd

Protestactie in het nieuws

ABC Radio

Apintie Radio

Radio 10 Magic

Column: Trailer van de dramafilm

Op het Onafhankelijkheidsplein is maandag gedemonstreerd tegen het wanbeleid van de regering. Mensen hebben hun stem laten horen.
Aan het woord is initiatiefnemer Stephano Biervliet. (Foto: Ranu Abhelakh)

Starnieuws  18 Feb 2020
Nee, het land is niet plat gegaan, Desi Bouterse is nog steeds president, minister Gillmore Hoefdraad is niet naar Santo Boma, de koers is niet omlaag gegaan en er is nog geen nieuwe governor op de Centrale Bank. Ook al moet Armand Zunder nog uit de droom ontwaken, hij is een gepasseerd station en zal toch niet in de gepantserde Lexus of Range Rover rondrijden. De zon komt morgenochtend normaal op. Allemaal feiten die niet zijn veranderd. Volgens Stephano Biervliet hebben ruim 180 organisaties meegedaan aan de protestactie. "En toch was het Plein niet vol", zeggen NDP'ers smalend. Het was volgens hen helemaal niet druk. Wat druk is, zal getoond worden op 24 februari. Druk of niet druk, de immense problemen in het land die zijn er nog steeds.

Om het Onafhankelijkheidsplein goed te vullen, zijn er 25.000 mensen nodig. Om 11.00 uur was er een piek. Maar ook al gaan we ervan uit dat Plein voor de helft gevuld was, feit is dat bedrijfsleven, delen van de vakbeweging, gezondheidssector, oppositionele partijen, diverse groepen en individuen hun stem hebben laten horen. De mensen die zijn gekomen op het Plein, zijn niet in bussen van her en der daar gebracht. Het is zeker een succes dat op basis van een oproep van activist Biervliet, zoveel organisaties van naam en faam hebben meegedaan aan de manifestatie. De discussie gaat niet over het aantal mensen dat was op het Plein. Feit is dat elk individu dat er op het Plein was de talloze problemen waarmee het land kampt vertegenwoordigt. Als elk individu slechts één probleem van het land vertegenwoordigt, dan heeft Suriname inderdaad een massa problemen die niet op de vingers en tenen te tellen zijn.

 
Tot nu toe lukte het verschillende activisten niet om massa op de been te brengen. Al die jaren zijn onder andere de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven, de Associatie van Surinaamse Fabrikanten, de Algemene Aannemers Vereniging, de Vereniging van Medici in Suriname en de Vereniging van Economisten in Suriname de straat niet opgegaan. Er werd gekozen voor het uitgeven van verklaringen en er is steeds gesproken met de regering om problemen op te lossen. De vele brieven en adviezen hebben niet de oplossingen gebracht die gehoopt werd. En als zij nu op het Plein staan, dan is inderdaad de emmer vol.
 
Het als een dief in de nacht US$ 100 miljoen van de spaartegoeden van particulieren gebruiken voor importen, interventie, betalen van schulden, kan absoluut niet. Het is de zoveelste keer dat de Centrale Bank van Suriname in opspraak is gekomen. De Surinaamse munt is zoveel keren door slecht beleid in waarde gedaald. Mensen kunnen steeds minder doen met hun geld. Het overgrote deel van het volk kan de eindjes niet aan elkaar knopen en wordt zoet gehouden met aardappelen, uien en Amerikaanse bouten volgepompt met hormonen. Het gebruiken van de kasreserve is een teken aan de wand. Hoe gaat de regering ervoor zorgen dat ten minste de lopende zaken worden betaald, de salarissen, de pensioenen, de aov om het maar niet te hebben over de importen van basisgoederen. En dan heb ik het niet over aardappelen en uien alleen... Met nog maar nauwelijks een week aan importdekking, lijkt mij dat een huzarenstukje, één die niet in de hoed van Mandraak de Tovenaar te vinden is.
 
97 dagen vóór de verkiezingen heeft het geen zin om het land plat te leggen. Een signaal afgeven is nodig geweest om de regering een trailer te tonen van de film die op dit moment is blijven steken in een drama, waar geen rooskleurig eind in zicht is. Ook de regering moet erkennen dat de situatie zeer zorgwekkend is. Alleen als dat onder ogen gezien wordt, kan er aan oplossingen worden gewerkt. Zolang ontkend wordt dat de situatie erg is, zal het tij niet gekeerd worden. En hoe je de SRD ook keer op keer draait, de verliezer is Suriname en de Surinamer, zij die hier gebleven zijn met geloof en dromen voor een mooie toekomst. Het is daarom aan alle Surinamers om het tij te keren, of het Plein, vol of niet vol was.

 

Stakende ambtenaren onder leiding van vakbondsvoorzitter Ronald Hooghart (m) in de straten van Paramaribo, Suriname
op woensdag 28 juli, 1999. De voorzitter van Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO) werd door de politie voor verhoor opgebracht.
Na ruim 4 uren te zijn vastgehouden, mocht Hooghart naar huis.(Foto: ANP/Edward Troon)

En ja, de waarde van de paarse zetel van Ronald Hooghart is maandag weer gebleken. De 52.000 plus ambtenaren zijn niet op de been gebracht zoals de CLO dat in 1999 deed. De kunst is om de grootste opkomst ooit te realiseren over 97 dagen, 6 uren, 0 minuut en 60 seconden...

Nita Ramcharan

Bouva: Geen boodschap en visie tijdens demonstratie

Melvin Bouva, vicevoorzitter van De Nationale Assemblee (NDP) vindt dat er geen duidelijke boodschap was tijdens de protestdemonstratie maandag. Er is geen visie gepresenteerd over hoe de financieel-economische situatie zou moeten worden aangepakt en hoe de koers omlaag wordt gebracht. Het was meer een scheldkanonnade tegen de regering, de president, de minister van Financiën en andere exponenten van de NDP, zegt Bouva om een reactie gevraagd aan Starnieuws. "De mensen hebben hun democratisch recht geuit en wij gaan verder. De NDP gaat door met haar huis-aan-huis bezoeken en de regering verder met aanpak van de crisissituatie bij de Centrale Bank van Suriname, zegt Bouva. 

Wanneer burgers uiting geven aan hun zorgen, moet er naar geluisterd worden. "Maar er is niet eens een petitie aangeboden aan De Nationale Assemblee met punten waar het om gaat. Er zijn gewoon op een podium dingen geroepen en uitgescholden," merkt de politicus op. Hij zegt dat hij als leiding van De Nationale Assemblee wel gerekend had dat er een petitie zou worden aangeboden en hij had zelfs voorzieningen voor getroffen dat die aangenomen zou worden. 

Bouva merkt op zoals hij van te voren had aangekondigd, dat het een politieke manifestatie zou zijn. De meeste sprekers waren ook politiek gelieerd. Het leek een bijeenkomst van V7, merkt de NDP-topper op. Hij vraagt zich af waarom ruim drie maanden voor de verkiezing een protestactie wordt gehouden, zonder een duidelijke boodschap. Hij zegt niet over de opkomst te praten, maar gezien de mobilisatie en volgens de organisatie meer dan 180 bedrijven en organisaties hebben meegedaan, had hij meer mensen op de been verwacht. Maar belangrijker is volgens Bouva de boodschap die wordt meegegeven. De sprekers waren volgens hem verwarrend en hadden inhoudelijk geen visie. 

Er zijn wat kreten gelanceerd, zoals 'weg met corruptie'. Bouva voert aan dat corruptie wordt aangepakt en de Anti-Corruptiewet is ook aangenomen. De case bij de Centrale Bank wordt aangepakt op basis van deze wet. Hij haalt aan dat in de periode van Nieuw Front ettelijke schandalen zijn geweest. Corruptie is er overal op de wereld en vooral in de kleinere landen. Bouva merkt op dat het punt is dat de koers naar beneden moet en stabiel moet zijn. De regering is bezig met een plan van aanpak en voert met diverse maatschappelijke organisaties gesprekken hierover. 

Organisatie: Duidelijk signaal gegeven aan regering

Mensen op het Onafhankelijkheidsplein om hun misnoegen te uiten over het beleid van de regering. (Foto's: Raoul Lith)

De vele sprekers op het Onafhankelijkheidsplein en het publiek hebben vandaag duidelijk aangegeven dat 'a sari'. Het kan zo niet verder. Het land is verarmd en het volk is in een diep dal gestort. De regering moet worden weggestemd en minister Gillmore Hoefdraad van Financiën wordt ook verantwoordelijk gesteld voor het debacle bij de Centrale Bank van Suriname. Rond elf uur was het aardig druk op het Onafhankelijkheidsplein, maar niet vol. Een deel van de mensen stond onder de bomen in de schaduw. Critici menen dat de opkomst niet groot was, gezien de ruim 180 organisaties die meegedaan hebben. 

De organisatie onder leiding van Stephano Biervliet is tevreden. Aangegeven wordt dat mensen niet massaal met bussen naar het Onafhankelijkheidsplein zijn gebracht. Een aantal bussen heeft wel mensen vervoerd naar de manifestatie. Belangrijk is voor de organisatie dat een duidelijk signaal is gegeven aan de regering. Het gezelschap was bijzonder divers. Ook kleinere bedrijven hebben meegedaan om ook hun steentje bij te dragen en hun ontevredenheid te tonen met de gang van zaken. 

Scholieren hebben ook meegedaan aan de protestactie. (Foto: René Gompers)

De meeste sprekers hebben aangegeven dat het wanbeleid van de regering moet stoppen. Er is flink geklaagd over de dure prijzen in de winkels door de koers die de lucht in is gegaan. Uit de medische sector werd aangehaald dat er SRD 300 miljoen aan schulden is bij de ziekenhuizen die niet betaald worden. Veel artsen, verpleegsters en gezondheidswerkers waren op het Onafhankelijkheidsplein. Diverse sprekers hebben opgeroepen om massaal naar de stembus te gaan op 25 mei om deze regering weg te stemmen. 

Het Onafhankelijkheidsplein rond 12.20 uur. Toen waren veel medewerkers van bedrijven vertrokken. Diverse winkels zouden hun deuren weer openen om 12.00 uur.
(Foto: Edward Troon) 

Duizenden protesteren tegen beleid president Bouterse

Duizenden hebben vanmorgen gehoor gegeven aan de oproep van activist Stephano ‘Pakittow’ Biervliet. Foto: Suriname Herald

Duizenden mensen hebben vanmorgen gehoor gegeven aan de oproep van activist Stephano ‘Pakittow’ Biervliet om massaal op het plein te komen en te protesteren. Pakittow is de initiatiefnemer van de protestactie: “Alles plat! Weg met NDP!”

De mc Donovan Grep maakte duidelijk dat er geen bussen zijn ingezet om de mensen naar het Onafhankelijkheidsplein te halen. “Er zijn geen Haïtianen gehaald, er zijn geen Venezolanen gehaald”, zegt hij.

Vakbondsman en politicus Dayanand Dwarka zei trots te zijn dat men massaal is opgekomen. “De wens is natuurlijk dat de regering vandaag naar huis gaat. We laten het aan het volk over drie maanden om afrekenen met de regering”, aldus Dwarka.

Boefdraad opsluiten!!, zeggen deze demonstranten met dit bord. Foto: Suriname Herald

Dwarka zegt dat in 2010 president Desi Bouterse een land heeft overgenomen met een koers van SRD 2,80 voor de Amerikaanse dollar. Het volk werd vele zaken beloofd. Bouterse heeft volgens Berenstein miljoenen dollars van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) gebruikt. “A volk e pina. Na twee termijnen Bouterse mag hij naar huis gestuurd worden.”

De C-47 eist dat de president minister Gillmore Hoefdraad van Financiën onmiddellijk met ontslag stuurt. “We eisen vandaag dat president Bouterse minister Hoefdraad met ontslag stuurt. We zijn moe van het tralala-beleid”. We moeten afrekenen met deze regering. “Reken af met deze regering. Dat is de boodschap. De enige manier om af te rekenen is door als een vuist te bundelen.”

Reshma Mangre, bondsvoorzitter BvL/ALS, geeft aan dat dit volk heeft bewezen niet bang te zijn voor intimidatie. “Wanneer er niet naar ons wordt geluisterd moeten we protesteren. Zeker de leraren. We are fighters”. Mangre zegt dat de leerkrachten hebben getoond niet bang te zijn, door hier aanwezig te zijn.

“Handen af van onze leerkrachten”, zegt ze in de richting van minister Lilian Ferrier van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. Het kind staat centraal en ook ons geld staat centraal. “Get up stand, stand up, fight for your rights”, aldus Mangre.

Anthony Wong: “Weg regering, weg met NDP”

Suriname Herald 17 februari 2020 om 12:30

Anthony Wong van de Algemene Aannemersvereniging, zei tijdens de protestmanifestatie op het Onafhankelijkheidsplein, dat het bedrijfsleven zich zorgen maakt om de financieel-economische situatie. “Wij gaan het gelag betalen.” Hij zei verbaasd te zijn over de opkomst van vandaag. “Ik ben blij jullie allemaal hier te zien. Eerlijk gezegd, ik had het niet zo groot verwacht. Weg regering, weg met NDP”.

Het bancaire systeem van Suriname kan volgens Wong in elkaar vallen. De situatie bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS) regardeert eenieder, zei Wong.

Wong vroeg wat er gaat gebeuren als er geen medicijnen meer zijn. Een pakket krijgen zorgt niet voor vooruitgang. Hij is van oordeel dat de regering er juist voor heeft gezorgd dat de mensen afhankelijk zijn geworden van de pakketten.

Wong ziet een duidelijk signaal van ontevredenheid. Deze regering weet hoe ze structureel het financieel-economisch beleid van het land kapot moet maken. Ook het controlemechanisme en instituten zijn kapotgemaakt. Daarom mag de NDP volgens hem nooit meer aan de macht komen.

BvL/ALS: Volk niet bang voor intimidatie

Het volk heeft bewezen dat het niet bang is voor intimidatie, dat het niet gaat in ons land, begint voorzitter Reshma Mangre van BvL/ALS. Ze herinnert eraan dat democratie wil zeggen ‘het volk regeert.’ “En wanneer er niet naar ons wordt geluisterd, dan moeten we protesteren. Dat is onze plicht en recht volgens de grondwet en zeer zeker de leerkrachten,” sprak een strijdvaardige Mangre een goed opgekomen publiek op het Onafhankelijkheidsplein toe.

 

“We are fighters. De leerkrachten hebben altijd in de voorhoede gestaan als het gaat om een rechtvaardige strijd.” Ze stak ook de draak met minister Lilian Ferrier van Onderwijs. “Ik heb begrepen dat onze mama Lilian heeft gezegd dat er disciplinaire maatregelen gaan komen, wel laten ze komen aan een van onze leerkrachten. Handen af van onze leerkrachten. We wachten op haar.” Mangre stelde dat het kind centraal staat, maar “ook ons geld bij de Centrale Bank staat centraal.” Met Bob Marley’s Get up Stand up, Stand up for your right riep ze het volk op “don’t give up this fight, we are fighters.”

 

De rode draad door de toespraken van de verschillende sprekers op het Onafhankelijkheidsplein is dat het genoeg is geweest en dat er op 25 mei moet worden afgerekend. "Het geeft niet voor wie je stemt, maar stem dit beleid weg." "Er is wanbeleid van alle kanten, stand up, stand up for your right." "We worden leeggeroofd, pe un moni de. We willen goed beleid." We zijn burgers van Suriname, we zijn pro goed beleid, stem dit beleid weg." "We zijn niet van een politieke partij, we zijn pro Suriname. Laat je stem horen." Naarmate het uur vordert, worden de toespraken feller.

Kunstenaar Harry Pinas steunt regering op 'Plein'

Harry 'de Brein' Pinas vindt dat protesteren geen zin heeft. Hij roept op tot productie. Voor dag en dauw stond hij al op het Onafhankelijkheidsplein. (Foto: René Gompers)

STVS Protestactie 2020 DE STRAAT 17 febr 2020

Starnieuws 17 Feb, 09:17
Nog vóór de eerste actievoerders naar het Onafhankelijkheidsplein zijn getogen, staat Harry 'de Brein' Pinas er al om met zijn kunstwerk de regering te steunen. "Wiens fa a economia deh, mi e steun Bouta," zegt hij resoluut. Voor vandaag is een protestactie gepland op het Plein tegen het beleid van de regering onder leiding van president Desi Bouterse. 

Het initiatief van Stefano 'Pakittow' Biervliet wordt ondersteund door meer dan 180 bedrijven en instellingen. De lijst met onderbouwde klachten is heel erg lang. Van de onstabiele koers, hoge prijzen in de winkels tot de verdwenen honderden miljoenen US-dollar uit de kasreserve van de particuliere banken, het 'tralala' optreden van de president.

"Ik sta hier om de mensen te tonen dat het anders kan," geeft Pinas aan."Dit kunstwerk is het bewijs, om dit te kunnen produceren zijn er veel offers gebracht. We moeten minder praten en meer doen, meer produceren. Niet protesteren en stilstaan." De kunstenaar gelooft heilig in de regering. Volgens hem komen de actievoerders "voor niemendal" en zeggen "zomaar dingen." 

Ondertussen wordt het langzaam drukker. Pinas krijgt ook steeds meer aandacht van de media. Hij deelt zijn overtuiging dat alleen Bouterse zoveel voor Suriname kan doen. Hij maakt zich niet druk over "wat de mensen vinden, men moet gewoon de handen uit de mouwen steken. En zonder leningen kan men toch ook geen zaken doen?"

 

René Gompers

 

18 bedrijven, leerkrachten, studenten, medici en anderen gaan de straat op

Activist Stephano ‘Pakittow’ Biervliet. Foto: Facebook

Suriname Herald 17 februari 2020 om 00:00
118 bedrijven zullen met hun personeel de protestactie op het Onafhankelijkheidsplein ondersteunen. Activist Stephano ‘Pakittow’ Biervliet geeft tegenover Suriname Herald te kennen dat alles in kannen en kruiken is om de protestdemonstratie te houden. Verschillende organisaties, bedrijven, groeperingen en met name de burger zal middels bundeling de kracht en eenheid van het Surinaamse volk tonen, die duidelijk wil maken het huidige beleid wordt afgekeurd.

Biervliet geeft aan dat er geen petitie ingediend zal worden, daar heeft hij geen geloof in. Het vervolgtraject na de demonstratie zal na het protest kenbaar worden gemaakt aan de aanwezigen. Hij geeft verder aan dat het protest een brede ondersteuning heeft. Aan het protest doen het bedrijfsleven, onderwijsgevenden, studenten van het voortgezet onderwijs seniorenniveau en de Anton de Kom Universiteit van Suriname, ziekenhuispersoneel, horeca, de vakbeweging, politieke partijen en vele anderen mee. Dit stemt Biervliet goed want het gaat om het belang van het volk dat zich moet laten horen.

“Laten we de mensen meer bewust maken voor de verkiezingen van 2020”, zegt hij. Daar is waar de burger bepaalt als die wil dat het beleid zo door moet gaan. Het protest is eveneens bedoeld om naar elkaar te luisteren, wat men van de regering verwacht, wil zien en wat ze veranderd wil hebben. De activist laat zich niet afschrikken door bedreigingen en intimidatie die gedaan wordt naar zijn adres toe. De nodige veiligheidsmaatregelen zijn eveneens in place gebracht zoals de aanwezigheid van de ambulance en de manschappen van het Korps Politie Suriname om de veiligheid te waarborgen. Biervliet benadrukt dat het er nog altijd vreedzaam aan toe moet gaan.

De mensen blijven stromen naar het Onafhankelijkheidsplein. Deze foto is omstreeks kwart voor 11 gemaakt. (Foto: Edward Troon)

Starnieuws 17 Feb 2020 11:00
De boodschap van C-47 vakbondsman, Dayanand Dwarka, aan president Desi Bouterse is duidelijk. "President ga weg met je tralala beleid." Hij roept het goed opgekomen publiek op om over drie maanden en een week af te rekenen met deze regering. "De enige manier om af te rekenen met dit beleid is om een vuist te maken als volk zoals nu gedemonstreerd. Houdt u deze vuist vast." Dwarka vindt het de hoogste tijd dat de bevolking de macht na twee termijnen Bouterse terug neemt. Behalve Bouterse stelt hij ook Hoefdraad verantwoordelijk voor de situatie waarin het land is beland.

 

Terwijl de eerste speeches beginnen, wordt het alsmaar drukker en drukker op het Onafhankelijkheidsplein. Het bedrijfsleven, studenten, politici, doktoren maken deel uit van de betogers op het plein. Medewerkers van Kirpalani die ook deelnemen aan het protest, zeggen dat de directie de winkels heeft gesloten. Het personeel is aangezegd om uiterlijk 11.45 uur aan het werk te zijn, zodat de winkels om 12.00 uur open kunnen gaan. De medewerkers mogen zelf bepalen hoe zij de komende uren invullen.

 

Duidelijk wordt gesteld dat dit geen protest is tegen de NDP'er omdat de NDP'er het ook in zijn zak voelt. Er wordt geeist dat president Bouterse minister Hoefdraad direct naar huis stuurt en in staat van beschuldiging stelt. "Bouterse het is genoeg, ga naar huis"; "Together we stand"; "We willen dienstbare leiders" zijn enkele teksten op de borden die de mensen met zich meedragen.

 

Jerrel Pawiroredjo van de NPS zegt dat het land stuurloos is, op elk gebied is er chaos. NPS-voorzitter Gregory Rusland vindt dat de opkomst aantoont dat het volk nu echt genoeg heeft, het is echt moe. "De Centrale Bank heeft geen geld meer en dat is allemaal door 9,5 jaar regering Bouterse. Het volk accepteert het niet meer."

Steun radio Tamara / Damsko met een vrijwillige bijdrage op rekening: NL58 INGB 0000067070
Ten name van:  I.D.C.C. Damsko