Van der San distantieert zich van verdwijning goederen kabinet president

Directeur Eugène van der San heeft de Interne Controle ingeschakeld nadat er spullen zijn verdwenen op het kabinet van de president. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Eugène van der San, directeur op het kabinet van de president, distantieert zich van de verdwijning van kantoorapparatuur, elektronica en andere goederen die toebehoren aan het kabinet. Hij heeft de Interne Controle ingeschakeld een onderzoek in te stellen. Indien nodig zal ook de Clad worden gevraagd onderzoek te doen.

Van der San hield het personeel voor dat hij zaken op een correcte wijze en volgens de comptabele regels en de Personeelswet wil overdragen aan zijn opvolger wanneer hij binnenkort afzwaait op het kabinet. "Vandaar dat ik het hoofd van de afdeling Interne Controle en indien nodig samen met de Clad, zal vragen om voor wat betreft, de goederen van de staat toebehorende aan het Kabinet van de President, waarvoor ingevolge de overheidsadministratie ik verantwoordelijk ben, vast te leggen en aan te geven waar die spullen zijn."

Van der San noemt daarbij specifiek "vanaf laptops, schrijfmachines, bureaus, filekasten, telefoons en alle andere zaken, ook de voertuigen, ondergebracht binnen de administratie van het kabinet". De directeur ergert zich eraan dat mensen hem aanspreken voor de onregelmatigheden die nu worden aangetroffen op het kabinet. Bij een bezoek aan zijn arts dinsdag kreeg hij ook te maken met kritische opmerkingen, hoe goederen van het kabinet onder zijn neus konden verdwijnen. "Natuurlijk ben ik de eindverantwoordelijke voor de zaken die op het kabinet gebeuren, maar ik weiger de verantwoordelijkheid te dragen voor de wijze waarop boeven te keer zijn gegaan", zegt hij tegen de Ware Tijd  geconfronteerd met de geconstateerde onregelmatigheden.

Geïrriteerd voegt hij eraan toe: "Daarom distantieer ik mij ook van de zoetsappige wijze waarop de president deze kwestie onder de aandacht van het personeel heeft gebracht." President Santokhi zei maandag dat hij op kantoor nul computers en printers heeft aangetroffen. Hij riep de mensen op de spullen terug te brengen en het niet zo ver te laten komen dat hij de goederen moet laten zoeken. "De computers en dergelijke die misschien ergens opgeslagen zijn om veiligheidsredenen, unu tyari a sani kon baka meki den sma wroko... Kijk in welke kasten ze verborgen zijn. Tyari en kon baka, maar geef me geen aanleiding om die dingen te laten zoeken, geeft mij geen aanleiding", aldus het staatshoofd.

Naar de Ware Tijd verneemt zijn zeker meer dan veertig auto's van het kabinet van de president voor een grijpstuiver overgedragen aan belangstellenden. Ook hierover sprak Van der San toen hij zich maandag tot het personeel richtte. "Ik weet dat er een rush is ontstaan met betrekking tot het kopen van auto's. Daartegen is er geen enkel probleem, maar daar zijn er ook regels voor. Binnen de administratie hebben wij geen enkele informatie, terwijl in een beschikking de verkoop van het voertuig met bouwjaar en bedrag moet worden aangegeven", zei hij.

Steun radio Tamara / Damsko met een vrijwillige bijdrage op rekening: NL58 INGB 0000067070
Ten name van:  I.D.C.C. Damsko 

Radio Tamara is een zender uit Amsterdam gericht op de Surinaamse gemeenschap in Nederland en Suriname.
De beste muziek, de laatste hits en actueel nieuws dagelijks live te beluisteren online!