President Santokhi:
“U gaat moeten luisteren naar de noden van het volk”

Senrita Gobardhan is beëdigd tot districtscommissaris.
Beeld: STVS

Behoud Nerkust van de baan; rvc-posten worden geëvalueerd

De achttien nieuwe districtscommissarissen worden binnenkort getraind. Daarvoor zijn deskundigen en gewezen districtscommissarissen al in place gebracht om de nieuwbakken dc’s te trainen met betrekking tot aspecten voor het ambt van districtscommissaris. De achttien nieuwe dc’s zijn gisteren benoemd en beëdigd door president Chan Santokhi.

De beëdiging vond gisteren plaats in de Congreshal. Sherin Bansi-Durga werd als eerste beëdigd en heeft de eed afgelegd. Met de beëdiging zijn de achttien personen officieel dc voor het totale grondgebied van Suriname, liet de staatshoofd weten tijden zijn toespraak.

Reeds vanaf de koloniale periode van Suriname heeft de gouverneur thans de president een werkarm die hem in de districten bijstaat bij het uitvoeren van het regeringsbeleid. Deze werkarm is de districtscommissaris, zegt de president en hij vervolgd door aan te geven dat ze de werkarmen zijn van de regering bij het uitvoeren van het regeringsbeleid.

De primaire kerntaak van de dc is het vertegenwoordigen van de nationale overheid in het district. De personen kunnen volgens Santokhi inderdaad voorgedragen zijn door een politieke partij, echter was dat voor hun beëdiging. Vanaf nu zijn de achttien personen de dc’s voor alle Surinamers. Van de dc wordt verwacht het handhaven van de orde, rust en veiligheid in zijn district. De nieuwe dc’s zijn de burgervader of burgermoeder van hun district.

“U gaat moeten luisteren naar de noden van het volk”, drukt de president de dc’s op het hart. Van een dc wordt verwacht dat die gaat luisteren naar de behoeften en problemen van de burger. Het gaat dan om problemen die niet alleen van juridische aard zijn en de samenleving raken, maar ook problemen die van huiselijke en persoonlijke aard zijn. De dc’s moeten bereikbaar en beschikbaar zijn voor de burgers, benadrukt Santokhi. Ze moeten eveneens aanspreekbaar zijn voor de burgers.

De overige nieuwe dc’s zijn: Widjai Bhola, Melvin Clemens, Fulgence Javinde, Senrita Gobardhan, Josta Lewis, Erwin Linga, Ndepe Dinge, Mohammedsafiek Radjab, Suraksha Sital-Hirasingh, Walter Bojaski, Merilu Sapa, Mohamed Goelaman, Maikel Winter, Clyde Hunswijk, Olivia Dominie, Loetie Mendelzoon en Marlene Joden.

In de ABOP, NPS en de VHP heerst er ontevredenheid over de benoeming van de dc’s

Vishmohanie Thomas

Districtscommissaris Mike Nerkust zal niet worden gehandhaafd. Dit besluit is genomen na druk vanuit de samenleving. Nerkust zal per direct worden vervangen, bevestigt een ABOP-hoofdbestuurslid tegenover Starnieuws. 

De dc moet zich maandag aanmelden voor een gesprek met minister Gracia Emanuel van Regionale Ontwikkeling. "We hebben uw mening gehoord en stellen deze zeer op prijs. Wij zijn u dankbaar daarvoor want het houdt ons alert. De partij heeft meerdere kandidaten gesignaleerd voor de functie. Er moet nog een keuze worden gemaakt," zegt de ABOP. 

Over de posten voor raden van commissarissen (rvc's) komt er een herevaluatie. In de komende week komt de partijleiding met een statement over de stand van zaken. 

Binnen alle partijen in de coalitie en binnen de samenleving is er met verontwaardiging gereageerd op het benoemen van NDP'ers in raden van commissarissen. Het gaat voornamelijk om personen die al zitting hadden in bedrijven. Ook binnen de ABOP hebben onder andere ondervoorzitter Joël (Bordo) Martinus en Assembleelid Edward Belfort kritiek geleverd op de benoemingen van NDP'ers.

Bordo tegen behoud Nerkust als DC van Paramaribo

De ondervoorzitter van de ABOP, Joël Martinus alias Bordo, is niet te spreken over enkele besluiten die de partijvoorzitter tevens vicepresident Ronnie Brunswijk heeft genomen. De politicus Bordo vindt het niet acceptabel dat districtscommissaris (dc) Nerkust van Paramaribo Noord Oost gehandhaafd wordt.

Bordo schreef op zijn Facebook wall dat hij zijn politieke carriëre beeindigt vanwege “ persoonlijke constateringen”. Hij schrijft verder:” Ik deel u daarom mee dat ik binnen korte tijd mijn politieke carriëre vaarwel zal zeggen”.

Activist Xaviera Jessurun

DC Nerkust wenste niet te reageren om vragen van onze nieuwsdienst. Activist Xaviera Jessurun vindt het niet kunnen dat deze dc wordt aangehouden. Hij heeft onder meer de vreedzame demonstraties van de activisten gedwarsboomt, zodat het dictatoriaal regiem van de NDP kon overheersen.

Steun radio Tamara / Damsko met een vrijwillige bijdrage op rekening: NL58 INGB 0000067070
Ten name van:  I.D.C.C. Damsko 

Radio Tamara is een zender uit Amsterdam gericht op de Surinaamse gemeenschap in Nederland en Suriname.
De beste muziek, de laatste hits en actueel nieuws dagelijks live te beluisteren online!