President Santokhi:
Binnen 6 maanden resultaten stabilisatie

President Chan Santokhi spreekt het publiek toe te Lelydorp, zijn geboorteplek en woonadres. Hij bedankt de mensen voor het vertrouwen dat gegeven is om de regeermacht over te kunnen nemen.

Het nieuwe regeerteam zal bekendstaan als Santokhi-Brunswijk. Het land zal zo snel mogelijk gestabiliseerd worden om daarna over te gaan tot groei. Binnen zes maanden zullen de eerste resultaten van stabilisatie zichtbaar zijn. Er zullen pijnlijke maatregelen getroffen worden, maar het overgrote deel van de bevolking zal het niet voelen. De brede schouders zullen een bijdrage moeten leveren. Politici die afgezwaaid zijn en degene die nu ingekomen zijn, zullen een solidariteitsheffing moeten geven. Dit zei president Chan Santokhi in zijn toespraak tot het publiek bij de hotspots, met als sluitstuk donderdagavond te Lelydorp, zijn woonplaats.  

Santokhi benadrukt dat vertrouwen belangrijk is. De regering heeft vandaag overgenomen en Fitch Ratings die het land maandag een kredietbeoordeling van 'RD' (restricted default) had gegeven, heeft deze nu bijgesteld van een C-notering naar naar 'CC'. De upgrade is gekomen nadat het 'verzoek om toestemming' om de hoofdbetalingen van de 'Afobakadamlening' opnieuw te plannen en de betalingsvoorwaarden te wijzigen, is geaccepteerd door de schuldeisers. De 'CC'- betekent dat de situatie dreigend is met weinig zicht op herstel. Fitch schrijft dat de VHP heeft aangegeven dat schuldherschikking een manier is om de houdbaarheid van de overheidsschuld te verbeteren. Behalve de opwaardering van de kredietwaardigheid voor de US$ 125 miljoen schuld (Bond 2023) heeft Fitch ook de obligatielening van US$ 550 miljoen bevestigd op 'CC'. Santokhi meent dat deze positieve bijstelling is gekomen op basis van vertrouwen dat de regering uitstraalt. Intussen heeft ook Standard & Poors de beoordeling voor Suriname omhoog gekrikt van CCC- naar CCC. 

Grote landen in de wereld hebben volgens Santokhi toegezegd dat ze met Suriname willen samenwerken om het land uit de crisis te halen. Nu zullen de gesprekken worden gestart om het land zo snel mogelijk uit de crisis te halen. "Wij gaan niet slapen, zolang de problemen niet opgelost zijn. Wij komen terug bij u in de verschillende straten en de wijken," zei de president. De districts- en ressortraden zullen ook hard moeten werken. Santokhi benadrukte dat VHP van 9 naar 20 zetels is gegaan en de partij getransformeerd naar een bromtyi dyari. Het land wordt geleid door twee personen die districtskinderen zijn. Het gaat om eenvoudige mensen en "daarom gaan wij elkaar begrijpen". Dit verkiezingsresultaat is volgens de politicus Gods werk geweest, want er is veel gebeden. Iedereen zal worden betrokken bij het werk. De problemen van alle Surinamers zullen worden opgelost. 

Met de banken zal gelijk gesproken worden om de salarissen uit te betalen deze maand. Tweede zorgpunt is de Covid-situatie, die aangepakt moet worden. Het derde probleem dat aangepakt moet worden is de aanpak van de armoede. Zaken zullen worden uitgewerkt opdat mensen in supermarkten pakketten zullen kunnen ophalen. Zo snel mogelijk zal het land uit de crisis gehaald worden, met nationale en internationale steun. Er zullen investeerders aangetrokken worden, terwijl gewerkt zal worden aan de werkgelegenheid. 

De roadshow is gehouden om het volk te bedanken voor het regeermandaat. Deze regering is een volksregering, deelde Santokhi mee. Daarom is gelijk naar het volk gegaan, omdat geen publiek naar de inauguratie kon worden toegelaten door de Covid-situatie die bijzonder ernstig is. Ook het aangepaste defilé van de gewapende diensten kon slechts via de media worden gevolgd. Behalve de drumband en de vlaggendragers, is er een gemotoriseerd defilé gehouden. De districtscommissarissen van Wanica Audrey Hankers en Wedprekash Joeloemsingh wensten de nieuwe president veel succes toe. Hankers zei dat het om een historisch hoogtepunt gaat en verwelkomde de president in het district, waar hij ook zijn residentie heeft. Zij bood de president een bloemstuk aan ter herinnering aan deze avond in Lelydorp. Santokhi bedankte de districtscommissaris voor de geweldige ontvangst. Het publiek heeft kunnen genieten van een vuurwerkshow. 

 

Steun radio Tamara / Damsko met een vrijwillige bijdrage op rekening: NL58 INGB 0000067070
Ten name van:  I.D.C.C. Damsko 

Radio Tamara is een zender uit Amsterdam gericht op de Surinaamse gemeenschap in Nederland en Suriname.
De beste muziek, de laatste hits en actueel nieuws dagelijks live te beluisteren online!