Hein Eersel, 98 jaar and still going strong. Foto: dWT Archief

Radio Tamara Damsko Felicitatie

PARAMARIBO - De lange, statige en welbespraakte Hein Eersel viert dinsdag zijn 98ste verjaardag. Bijna een eeuw in leven is hij zeer blij met dat heuglijk feit. "Of ik de honderd haal? Dat weet ik niet, zolang ik gezond ben waarom niet", lacht hij guitig.

Behalve wat moeite met het horen en het wat trager praten, is Eersel nog steeds zeer helder van geest. De Neerlandicus heeft zijn leven gewijd aan de ontwikkeling van taal in Suriname met name het Sranan en het Surinaams-Nederlands. Onlangs nog had hij zitting in het adviesteam Cultureel erfgoed en was hij leidende figuur bij de groep Sranan Grammatica bij de culturele vereniging Naks.

"We kennen 'Oom Hein' - zoals we hem liefkozend noemen - al tientallen jaren hier en hij heeft heel veel werk verzet als het gaat om het vastleggen van het Sranan", vertelt Naks-voorzitter Siegmien Staphorst. "We zijn blij dat we kunnen profiteren van zijn kennis en kunde. En dat hij een grote bereidheid toont om zijn kennis over te dragen op een hele prettige manier."

Volgens Staphorst is oom Hein een heel prettige persoon in de omgang met een goede dosis humor. "We noemen hem oom Hein vanwege zijn innemend karakter. Hij is een goeroe van de taal, maar ook een mens met veel empathie. Je wil graag 'zijn nichtje' zijn."

Hoewel Eersel zeer deskundig is, komt hij nooit belerend over. "En dat is iets waar we hem zeer dankbaar voor zijn." Zijn kennis van het Sranan en vooral de odo is enorm omvangrijk. Hij doorspekt zijn leersessies dan ook met het gebruik van deze odo om kracht bij te zetten aan hetgeen hij aan het uitleggen is. "Hij is echt een meester in de taal en kenner van de Surinaamse cultuur

Radio Tamara is een zender uit Amsterdam gericht op de Surinaamse gemeenschap in Nederland en Suriname.
De beste muziek, de laatste hits en actueel nieuws dagelijks live te beluisteren online!

Steun radio Tamara / Damsko met een vrijwillige bijdrage op rekening: NL58 INGB 0000067070 Ten name van:  I.D.C.C.
Damsko