Jouw verbinding met Suriname

Ex-minister Hoefdraad in Guyana gespot

Scroll naar beneden (down)

Hoefdraad vermoedelijk gezien in Guyana

Scroll naar beneden (down)

Hoefdraad kreeg assistentie bij vlucht

Scroll naar beneden (down)

Gillmore Hoefdraad gevlucht naar Guyana?

Stafmedewerkers Hoefdraad ook niet te vinden

De ex-minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, is mogelijk gevlucht naar Guyana. Dat meldt de bekende Guyanese nieuwssite Kaieteur News hedenmorgen. Dit zouden bronnen aan de Guyanese nieuwssite hebben gemeldn. Volgens Kaieteur News reageerde de Guyanese minister van Openbare Veiligheid van Guyana, Khemraj Ramjattan, gisteren niet op vragen, of de Guyanese autoriteiten zouden zijn gewaarschuwd, dat de voormalige minister waarschijnlijk illegaal in Guyana zou vertoeven. Naar wij vernemen, heeft Hoefdraad zijn telefoon ook voor het laatst een signaal gegeven in Nickerie.

Het is bekend dat de  grens met Guyana problematisch is als het gaat om het controleren van illegale overtochten, of het nu gaat om personenverkeer of de illegale handel. Ofschoon het COVID-managementteam heeft besloten, dat alle grenzen gesloten blijven om de verspreiding van COVID-19 te verhinderen, zien wij nog steeds gevallen van illegale oversteek. ABOP-parlementariër Edward Belfort zegt desgevraagd, dat de grens op papier gesloten is, maar in de praktijk niemand zich aan deze maatregel houdt. “Het verbaast mij daarom niet dat Hoefdraad, indien het zo is, op deze manier het land is uitgevlucht om in Guyana onder te duiken”, merkt Belfort op. Volgens hem is het ook mogelijk, dat de ex-bewindsman ook niet meer in Guyana is, maar ondertussen al naar een ander bestemming is gevlucht.

Begin vorige week stuurde de procureur-generaal, mr. Roy Baidjnath-Panday, een verzoek naar het parlement om Hoefdraad in staat van beschuldiging te stellen. Het nieuwe parlement heeft Hoefdraad naar verluidt vorige week geïnformeerd, dat er een nieuwe vordering tegen hem is ingediend. De Nationale Assemblee heeft vandaag in een huishoudelijke vergadering, de hernieuwde vordering van de PG tot het in staat van beschuldiging stellen van de ex-bewindsman besproken.

Laatste telefoonsignaal nabij Nickerie

Onze justitiële autoriteiten zijn sinds vorige week op zoek naar de voormalige minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, die wordt verdacht zich schuldig te hebben gemaakt aan overtreding van artikel 18 en 21 van de Bankwet en artikel 13 van de Anti-corruptiewet. Hoefdraad wordt ook verdacht, zich schuldig te hebben gemaakt aan oplichting. De ex-minister van Financiën zou naar Guyana zijn uitgeweken, dit werd gemeld door Guyanese pers. Volgens onze informatie, heeft de telefoon van Hoefdraad afgelopen donderdag 23 juli in de avond voor het laatst een signaal gegeven in Nickerie. Ook is nu onthuld, dat er vier leden van zijn interne staf en twee leden van de bewaking, niet zijn te vinden. Naar verluidt, zijn twee lijfwachten die in dienst waren van de Centrale Bank van Suriname, ook verdwenen. Ook zijn er personen die hoge functies bekleedden op het ministerie van Financiën, nu niet meer op Surinaamse bodem. Het gaat hierbij om de secretaresse op het ministerie van Financiën, J.P en een consultant van het ministerie van Financiën, J.T.B., die zeer recent naar Nederland zijn vertrokken. Ook Donovan B., hoofd van het Bureau voor de Staatsschuld, die als rechterhand van Hoefdraad functioneerde, is sinds februari naar de Verenigde Staten van Amerika vertrokken en niet te vergeten Bernard F.K., de buitenlandse consultant van Financiën is sinds februari naar Panama vertrokken en niet meer teruggekeerd.

Vordering PG

Begin vorige week stuurde de procureur-generaal, mr.Roy Baidjnath-Panday, een verzoek aan DNA om Hoefdraad in staat van beschuldiging te stellen. Een eerdere poging werd in april afgewezen toen de NDP coalitie, tegen het verzoek van het Openbaar Ministerie (OM) stemde. De nieuwe assemblee heeft Hoefdraad naar verluidt vorige week geïnformeerd, dat er een nieuwe vordering tegen hem is ingediend.

Grens

De grens met Guyana valt zoals bekend moeilijk totaal te bewaken, waardoor illegale oversteking toch mogelijk is. Officieel is de grens met Guyana in verband met het Covid-19 coronavirus al 4 maanden gesloten.

Hoefdraad kreeg assistentie bij vlucht

Oud-minister van Financiën Gillmore Hoefdraad, vertoeft momenteel in Guyana, dat is komen vast te staan. Hoefdraad verblijft in ons westelijk gelegen buurland bij niemand minder dan een neef van het ex-assembleelid Rashied Doekhie. Naar wij uit zeer betrouwbare bron vernemen, is Doekhie de oud-bewindsman op Financiën zeer verdienstelijk geweest om zijn vlucht naar Guyana mogelijk te maken. Doekhie zou zelfs zeer intensief contact onderhouden met Hoefdraad op zijn zogenaamde onderduikadres in het buurland. Recentelijk werd gesuggereerd dat Hoefdraad naar de Verenigde Staten van Amerika was vertrokken. Dit bericht klopt niet, want naar ons is meegedeeld, is het inreisvisum van Hoefdraad door de Amerikaanse immigratieautoriteiten ingetrokken. In de afgelopen dagen heeft het assembleelid Doekhie, verklaringen afgelegd tegenover delen van de media met betrekking tot de huidige verblijfplaats van oud-minister Hoefdraad die een afleidend karakter indiceerden. Nu is het meer dan duidelijk, waar Hoefdraad zich bevindt.
Het ligt in de lijn der verwachtingen dat indien De Nationale Assemblee het verzoek van de procureur-generaal inwilligt en Hoefdraad in staat van beschuldiging stelt, er vanwege de justitie een verzoek tot aanhouding en uitlevering bij de internationale politieorganisatie Interpol, zal worden gedeponeerd.

Ex-minister Hoefdraad in Guyana gespot

Ex-minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad.

Er zijn in Suriname én Guyana bronnen die bevestigen dat ex-minister Gillmore Hoefdraad van Financiën zich in het buurland bevindt. Informeel wordt er informatie uitgewisseld. Hoewel de grenzen gesloten zijn, kon Hoefdraad het land uitgaan. Voor het laatst is hij in Suriname gezien te Leonsberg. 

Kaieteur News in Guyana heeft kunnen achterhalen dat Hoefdraad in Guyana is. Hij is herkend in Berbice, Skeldon. Hij zou in gezelschap zijn van enkele mannen die Nederlands spraken. Zij zouden in een zaak drank hebben gekocht. De krant baseert zich op ooggetuigen die hem gezien hebben. In Berbice wonen er veel Guyanezen die regelmatig naar Suriname komen. Er is een uitreisverbod tegen Hoefdraad uitgevaardigd door het Openbaar Ministerie. 

De naam van ex-Assembleelid Rachied Doekhie wordt in verband gebracht met de verdwijning van de ex-bewindsman. Doekhie om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat het pure verzinsels zijn. Hij heeft niks met deze zaak te maken. "Als de mensen zoveel weten, waarom gaan ze hem dan niet halen. Alleen maar kolder wordt er gezegd," merkt hij op. Hij vindt wel dat De Nationale Assemblee een fout maakt om zich weer te buigen over deze kwestie, want er is al een besluit genomen hierover. 

De commissie die benoemd is onder leiding van coalitiefractieleider Asiskumar Gajadien komt vandaag bijeen om te bespreken hoe deze zaak aangepakt zal worden. Gajadien om een reactie gevraagd over hoe Hoefdraad gehoord zal worden als hij het land uit is, zegt aan Starnieuws dat nergens staat dat de ex-minister nodig is om een besluit te nemen. Hoefdraad heeft op basis van de 11 strafbare feiten waarvan hij verdacht wordt, uitgebreid zijn zegje gedaan. 

De procureur-generaal heeft een hernieuwde vordering gedaan. De documenten moeten worden bekeken en zo snel mogelijk worden afgehandeld, vindt Gajadien. Er vindt geen onderzoek plaats door De Nationale Assemblee, maar door de rechterlijke macht. De volksvertegenwoordiging moet alleen de weg vrijmaken voor het gerechtelijk vooronderzoek. Gajadien voert aan dat er veel problemen zijn die aangepakt moeten worden. "De kwestie-Hoefdraad moet niet te lang op het bord van De Nationale Assemblee blijven liggen," zegt Gajadien die vindt dat de zaak zo snel mogelijk moet worden afgewikkeld. 

Hoefdraad vermoedelijk gezien in Guyana

Bij deze bar in Berbice, Guyana, zou ex-minister Gillmore Hoefdraad, enkele dagen geleden in het gezelschap van een aantal mannen zijn gesignaleerd.

PARAMARIBO - Voormalig Financiën minister Gillmore Hoefdraad is vermoedelijk ondergedoken in het grensdistrict Berbice in Guyana. Bronnen in Guyana die beweren te weten wie hij is, zeggen hem te hebben gezien in het plaatsje Skeldon.
Hij zou in gezelschap hebben vertoefd van zeker drie andere "goed geklede" mannen die Nederlands spraken. Het gezelschap was naar een bar gegaan om zich te verpozen.

Het vermoeden is groot dat de ex-minister zich schuilhoudt in de woning van een Surinamer die in Berbice woont. Al enkele dagen circuleren hardnekkige geluiden dat Hoefdraad de wijk heeft genomen naar het wester buurland en mogelijk als eindbestemming Venezuela zou hebben. "De mannen zijn sterke drank gaan kopen. Nadat ze hun drank hadden gekocht zijn ze de weg overgestoken", aldus een bron in Guyana. "We hebben z'n gezicht gezien. Hij was het en nog enkele goedgeklede heren."

Begin deze week publiceerde de Guyanese krant Kaieteur News dat Hoefdraad vermoedelijk illegaal in Guyana vertoeft. De ex-minister is onbereikbaar - ook voor de media - sinds bekend werd dat het Openbaar Ministerie (OM) een hernieuwde vordering naar het parlement zou sturen om hem in staat van beschuldiging te stellen. Door het OM is hij aangemerkt in het schandaal rond malversaties die zich bij de Centrale Bank van Suriname hebben voorgedaan.

Tegen hem is een gerechtelijk vooronderzoek begonnen en het OM wil Hoefdraad als verdachte horen over zijn vermoedelijke betrokkenheid bij de strafbare feiten.
Hij wordt verdacht van elf zaken, inclusief overtreding van de Anti-corruptiewet en het Wetboek van Strafrecht. Deurwaarders konden Hoefdraad de afgelopen dagen niet bereiken om hem het exploot van de procureur-generaal (pg) waarin hij formeel wordt meegedeeld over de hernieuwde vordering te betekenen. Tegen hem is ook een uitreisverbod uitgevaardigd door het OM.

Donderdag komt een door het parlement aangewezen hoorcommissie bijeen om na te gaan in hoeverre Hoefdraad opnieuw gehoord zou moeten worden. In mei had hij al een uitgebreide verklaring voor een soortgelijke hoorcommissie afgelegd. In een openbare vergadering daarna besloot De Nationale Assemblee het verzoek van de pg om hem in staat van beschuldiging te stellen niet in te willigen.