Jouw verbinding met Suriname

SPSB-directeur Kromosoeto aangehouden

Ginmardo Kromosoeto, directeur van de SPSB.

SPSB-directeur Kromosoeto ingesloten

Ook Ginmardo Kromosoeto, directeur van de SPSB, is in het mega-corruptieschandaal rond de Centrale Bank van Suriname aangehouden. Foto: dWT Archief  

De directeur van de Surinaamse Postspaarbank (SPSB), Ginmardo Kromosoeto, is vandaag aangehouden door de politie. Er was een onderzoek gaande naar malversaties bij de SPSB. Hij is als verdachte aangemerkt. 

Hoewel de regering had besloten dat Kromosoeto zijn werk weer kon hervatten als directeur van de SPSB, was door het Openbaar Ministerie de zaak nog niet afgehandeld. 

De politie Public Relations deelt mee dat Kromosoeto in verzekering is gesteld in het verlengde van het strafrechtelijk onderzoek tegen de gewezen governor van de Centrale Bank van Suriname Robert van Trikt en de voortvluchtige verdachte Gillmore Hoefdraad. De SPSB-directeur wordt onder andere verdacht van deelneming aan een criminele organisatie, gekwalificeerde verduistering en oplichting.
De afdeling Fraude van de politie is belast met dit strafrechtelijk onderzoek.

PARAMARIBO - Ginmardo Kromosoeto, directeur van de Surinaamse Postspaarbank (SPSB), is in verzekering gesteld. Dat heeft de voorlichtingsdienst van het Korps Politie Suriname daarnet bekendgemaakt.

Volgens het persbericht is Kromosoeto donderdag in verzekering gesteld "in het verlengde van het strafrechtelijk onderzoek contra de gewezen governor van de Centrale Bank van Suriname Robert van Trikt en de voortvluchtige verdachte Gillmore Hoefdraad (ex-minister van Financiën, ... red.)".

Kromosoeto wordt verdacht van onder meer "deelneming aan een criminele organisatie, gekwalificeerde verduistering en oplichting". De afdeling Fraude van de politie is belast met dit strafrechtelijk onderzoek. In de zaak-Van Trikt werden eerder Ashween Angnoe (zakenpartner van Van Trikt) en CBvS-directielid Faranaz Alibak­s Hausil aangehouden.

Op 3 augustus beklaagden president Chandrikapersad Santokhi en minister Armand Achaibersing zich tijdens een persconferentie over de financiële situatie van het land over handelingen van Kromosoeto. De SPSB-directeur zou op instructie van Hoefdraad SRD 272,9 miljoen over hebben gemaakt naar een rekening van een Woningbouwfonds. Zowel de president als minister zei dat er "passende maatregelen" tegen Kromosoeto werden voorbereid. De handeling was gepleegd op 16 juli, de dag waarop de nieuwe regering werd geïnstalleerd.

Kromosoeto was pas in mei weer zijn werkzaamheden begonnen nadat hij bijna een jaar met verplicht verlof was gestuurd. Van de raad van toezicht (rvt) mocht hij weer aan de slag omdat een accountantsonderzoek geen strafwaardige of onoirbare feiten had aangetoond. Vorig jaar werd een strafrechtelijk onderzoek ingesteld door het Openbaar Ministerie naar vermoedelijke malversaties bij de bank door onder anderen directieleden en andere functionarissen van de SPSB.