Jouw verbinding met Suriname

Fitch geeft Suriname
upgrade naar 'CC'

Drie dagen nadat Fitch Ratings Suriname een kredietbeoordeling van 'RD' (restricted default) had gegeven, is vandaag de beoordeling bijgesteld naar 'CC'. De upgrade volgt op de voltooiing van het 'verzoek om toestemming' om de hoofdbetalingen van de 'Afobakadamlening' opnieuw te plannen en de betalingsvoorwaarden te wijzigen. Fitch beschouwt deze toestemming als de uitvoering en voltooiing van een lastige schuldenherstructurering. De beoordeling heeft betrekking op het vermogen van de regering om de US$125 miljoen lening die vorig jaar via Oppenheimer Funds is aangegaan, terug te betalen. De 'CC'- betekent dat de situatie dreigend is met weinig zicht op herstel.

Blijkbaar heeft de nieuwe regering de kredietbeoordelaar de juiste informatie gegeven over haar vastberadenheid om te voldoen aan haar schuldverplichtingen. 
Fitch schrijft dat de VHP, de leidende politieke partij in de nieuwe regering, in haar manifest heeft aangegeven dat schuldherschikking een manier is om de houdbaarheid van de overheidsschuld te verbeteren. Tegelijkertijd benadrukte de VHP de doelstellingen om de overheidsinkomsten te versterken, het overheidstekort te verkleinen en toegang te krijgen tot duurzame financiering. Behalve de opwaardering van de kredietwaardigheid voor de US$ 125 miljoen schuld (Bond 2023) heeft Fitch ook de obligatielening van
US$ 550 miljoen bevestigd op 'CC'.


Op 9 juli heeft de regering van Suriname toestemming van schuldeisers verkregen om de eerste hoofdsom van USS$15 miljoen op de US$ 125 miljoen (Bond -2023) die oorspronkelijk op 30 juni moet worden betaald, te verschuiven. Het gewijzigde aflossingsschema voorziet in de eerste hoofdbetaling van US$ 15 miljoen op 30 december 2020, gevolgd door in zes halfjaarlijkse termijnen van 18,3 miljoen US$.
Als de regering een IMF-financieringsregeling inclusief beleidsbenchmarks uiterlijk op 30 december 2020 onder de gewijzigde voorwaarden formaliseert, worden de aflossingen vanaf 30 juni 2021 afgeschreven in zes gelijke betalingen.
Er zijn ook andere wijzigingen overeengekomen die betrekking hebben op de dividenduitkering van Staatsolie.


De regering houdt zich verder aan de aflossing van de obligatielening van US$ 550 miljoen waarvan de eerste halfjaarlijkse aflossing op 26 oktober 2020 moet plaatsvinden. Dan moet de regering US$ 25,4 miljoen ophoesten. Fitch voorspelt dat er een bredere herstructurering komt van de schulden in vreemde valuta als gevolg van de hoge overheidsschuldenlast, het acute tekort aan vreemde valuta en de slechte financieringsvoorwaarden. De upgrade van Fitch betekent dat Suriname de op drie na laagste beoordeling krijgt van de kredietbeoordelaar.

Ook bevestigt Fitch het landenplafond van Suriname op 'CCC' wat de verslechtering van de externe liquiditeit weerspiegelt en het inconsistente macro-economische beleid, dat volgens Fitch de voorwaarden voor tijdige particuliere betaling van externe schulddiensten ondermijnt.