Jouw verbinding met Suriname

Van olieproductie alleen zal Suriname niet rijk worden

Agnes Moensi-Sowikromo van Staatsolie (l), president Chandrikapersad Santokhi (m) en vicepresident Ronnie Brunswijk zondagochtend tijdens de persconferentie in verband met de derde olievondst. Foto: Irvin Ngariman

PARAMARIBO - De vooruitzichten voor Suriname, Staatsolie en de oliemaatschappijen Apache en het Franse Total zijn bijzonder goed. Zo benadrukten Staatsolie waarnemend directeur Agnes Moensi-Sokowikromo en Ian Roberts van Apache zondag op een persconferentie. Volgens voorlopige schatting mag Suriname op basis van de drie grote olievondsten op minimaal vijftig miljard US dollar rekenen in de komende twintig jaar.

President Chandrikapersad Santokhi waarschuwt dat dit megabedrag alleen, het land niet rijk en welvarend zal maken. Goed bestuur en goede regelgeving zijn ook nodig.
"En een belangrijk deel van het geld moet worden ondergebracht in een spaar- en stabiliteitsfonds. Wij moeten ook aan komende generaties denken." Hij zegt ook dat er zeker geen sprake zal zijn van rijkdom als er niet meerdere verdiensectoren komen in de economie. De vijftig miljard US dollar kan, bij meer vondsten, aanmerkelijk hoger worden. De huidige berekening is gebaseerd op cijfers die gelden voor de in Guyana gevonden eerste Lisa-oliebron.


De internationale beurswaarde van de in Suriname opererende Amerikaanse oliemaatschappij Apache die samen met Total een fiftyfifty-aandeel heeft in de olieconcessie van Suriname, is met de recente olievondst fors gestegen. "Congraulations Suriname, you realy stepped over the edge here into true world discovery", zei Roberts op de persconferentie. Hij vertelde dat de kwaliteit van de derde vondst die vorige week is gedaan, zo goed is dat het product vrijwel niet verwerkt hoeft te worden. Vandaar ook dat veel eerder dan gedacht tot productie kan worden overgegaan.

Volgens Moensi is Staatsolie met veertig jaar ervaring, sinds de afgelopen drie jaar meer dan 'ready' om de kansen die de olievondsten met zich meebrengen te pakken. Echter, er is een belangrijk obstakel. "Suriname heeft internationaal een slechte kredietwaardigheid wat het zaken doen op de internationale kapitaalmarkt bemoeilijkt." Investeerders stellen hoge eisen. Zo zal Staatsolie wanneer ze mee wil doen aan de investeringen in de uiteindelijke olieproductie in eerste instantie 1,5 miljard US dollar moeten neertellen. De beste manier om dat geld binnen te krijgen is via de internationale kapitaalmarkt. Maar met een slechte Surinaamse kredietwaardigheid is het de vraag wat het land daarvoor in de plaats zal moeten geven, aldus Moensi.

Santokhi zegt zich bewust te zijn van het probleem, maar voegt hieraan toe dat de regering een sterk wapen heeft. Kort voor het aantreden van het nieuwe regeerteam kreeg Suriname van vrijwel alle kredietbeoordelaars de status die neerkomt op faillissement en dat het zijn schulden niet zou kunnen betalen. In de overgangsperiode van de oude naar nieuwe regering heeft de nieuwe coalitie ervoor gezorgd dat er nieuw vertrouwen is ontstaan. De zeer negatieve status werd vrijwel meteen na de installatie van de regering iets verbeterd door de ratingbureaus. Het staatshoofd zegt dat samen met internationale instanties als het IMF gekeken wordt naar mogelijkheden om de kredietwaardigheid verder omhoog te brengen.

Hij en Moensi hebben op de persconferentie benadrukt hoe belangrijk het is dat liever gisteren dan vandaag een maatschappelijke discussie plaatsvindt wat te doen met de nieuwe situatie door de olievondsten. Staatsolie heeft in 2018 een studie afgerond die focust op de exploitatie, arbeidsmarkt, specifieke beroepen die nodig zullen zijn en de effecten van de vondsten op het bedrijfsleven. Er zijn tweehonderd bedrijven in diverse sectoren in kaart gebracht. Een ander focuspunt is een shorebase, een faciliteit in Suriname van waaruit goederen en diensten kunnen worden geleverd. Hiermee kan het land ongeveer zeven miljard US dollar besparen op de productiekosten.