Jouw verbinding met Suriname

Wet Spaar- en stabilisatiefonds zal operationeel gemaakt worden

President Santokhi: “Suriname blij met derde gigantische olievondst”. Foto: Suriname Herald

De Wet Spaar- en stabilisatiefonds heeft na de aanname in 2017 niet kunnen functioneren, omdat de staatsbesluiten die nodig waren om dit fonds operationeel te maken niet zijn gemaakt door de vorige regering. Dit zei president Chan Santokhi gisteren tijdens een persconferentie die belegd werd in verband met de olievondst voor de Surinaamse kust. Het staatshoofd liet doorschemeren dat zijn regering alles eraan zal doen om deze wet effectief te laten werken.

Volgens Santokhi zal deze regering de wet zeker gebruiken om de Surinaamse economie te diversifiëren. De wet geeft duidelijk de berekeningsformule aan en welk percentage van de staatsinkomsten uit de natuurlijke hulpbronnen daarin moet.
Dit fonds is volgens de regeringsleider van belang voor de komende generatie.
Deze wet is in 2017 aangenomen door het toenmalige parlement.
Het doel van deze wet is om een deel van de opbrengsten van de natuurlijke hulpbronnen in een speciaal fonds te stoppen voor de toekomstige generaties.

Opbrengst US$ 50 miljard
Volgens de presentatie die de directie van Staatsolie heeft gehouden voor de regeringstop en andere genodigden, mag Suriname voor de komende twintig jaar rekenen op een bedrag van rond de US$ 50 miljard aan olieopbrengsten.
Agnes Moensi, waarnemend directeur van Staatsolie, gaf te kennen dat deze berekening gemaakt is op basis van US$ 50 voor een barrel olie.

Het staatshoofd liet duidelijk weten dat de inkomsten uit de olie zullen worden gebruikt voor de ontwikkeling van het land. Er zal daarbij worden gekeken naar alle lagen van de bevolking en in de diverse sectoren zoals de toerismesector, het onderwijs, ICT, de infrastructuur. Deze zaken moeten ook bij wet vastgelegd worden, zodat de inkomsten goed beschermd zijn en daadwerkelijk worden besteed voor de juiste doelen.