Jouw verbinding met Suriname

BREAKING: Apache doet derde grote olievondst voor Surinaamse kust

PARAMARIBO - De Amerikaanse oliemaatschappij Apache heeft zojuist bekendgemaakt de derde opeenvolgende grote olievondst voor de Surinaamse kust te hebben gedaan. In de Kwaskwasi-1 boorput in Blok 58 werd een kolom van 278 meter aardolie en gascondensaat aangetroffen. De vierde exploratieput in Blok 58, Keskesi East-1, zal direct nadat de activiteiten bij Kwaskwasi zijn afgerond worden aangelegd.

De derde succesvolle put werd ook door het boorschip Noble Sam Croft aangelegd. In januari en april werden de eerste twee grote olie-ontdekkingen bekendgemaakt bij respectievelijk Maka Central-1 en Sapakara West-1. "We zijn heel blij met de resultaten van de Kwaskwasi-1-exploratieput. Dit is de beste bron die we tot nu toe in het bekken hebben geboord, met het hoogste nettohoeveelhei in reservoirs van de beste kwaliteit '', zegt John J. Christmann, CEO en president van Apache.

"Hoewel we nog veel werk moeten verzetten, verdient een ontdekking van deze kwaliteit en omvang een evaluatietempo dat de mogelijkheid van versnelde eerste productie mogelijk maakt", vervolgt hij. Blok 58 heeft een omvang van circa 5665 vierkante kilometer en biedt een aanzienlijk potentieel buiten de ontdekkingen in Kwaskwasi, Sapakara West en Maka Central. Apache heeft minstens zeven verschillende geologische afzettingen en meer dan 50 prospects geïdentificeerd in het gebied.


Drie kwartalen, drie olievondsten in blok 58In alle drie kwartalen van dit jaar hebben Apache Corporation en Total SA grote olievondsten aangekondigd in het diepzeegebied van Suriname in Blok 58. In januari werd de vondst in de Maka Central-1 boorput bekendgemaakt en in april de olie-ontdekking in de Sapakara West 1-boorput. Op 29 juli is de derde vondst, nu in de Kwaskwasi-1 exploratieput. De volgende exploratieput in blok 58 is de Keskesi East-1. Apache en Total hebben elk een werkbelang van 50% in Blok 58.

De derde vondst is groter dan de voorgaande. In twee intervallen is er olie en gascondensaat aangetroffen. De eerste interval heeft minstens 278 meter netto olie en gascondensaat, terwijl de tweede interval een nettohoeveelheid van 63 meter olie en 86 meter gascondensaat bevat, volgens de eerste prognoses. In een diepere interval is een koolwaterstofreservoir van 129 meter aangetroffen. De oliegraad in dit reservoir wordt nog onderzocht.

De Kwaskwasi-1 put is geboord met het boorschip Noble Sam Croft. Er is geboord tot een diepte van ongeveer 6.645 meter. Er is in verschillende intervallen succesvol getest op de aanwezigheid van koolwaterstoffen, zegt Apache Corporation, die de operator van de put is.

"We zijn erg blij met de resultaten van de exploratieput Kwaskwasi-1. Dit is de beste bron die we tot nu toe in het bekken hebben geboord, met de hoogste netto hoeveelheid in reservoirs van de beste kwaliteit," zegt John J. Christmann, CEO en president van Apache. "Hoewel we nog veel werk moeten verzetten, verdient een ontdekking van deze kwaliteit en omvang een evaluatietempo dat de eerste productie zal versnellen."

Blok 58 beslaat 1,4 miljoen hectare en biedt een aanzienlijk potentieel dat verder gaat dan ontdekkingen in Kwaskwasi, Sapakara West en Maka Central. Apache heeft ten minste zeven verschillende soorten lagen geïdentificeerd en meer dan 50 potentiële perspectieven in het gebied vastgesteld.

Aan het einde van de operatie op Kwaskwasi-1, zal de Sam Croft verhuizen naar het vierde vooruitzicht van Blok 58, Keskesi, gelegen op ongeveer 14 kilometer ten zuidoosten van Sapakara West-1.

3e olievondst voor Suriname bij block 58

Apache Corporation heeft gisteren aangekondigd, een grote olie-ontdekking te hebben gedaan bij de Kwaskwasi-1 boorput voor de kust van Suriname in block 58. De boorput werd geboord met de Noble Sam Croft met Apache als operator met een 50 procent werkbelang en Total met een werkbelang van 50 procent. “We zijn heel blij met de resultaten van de Kwaskwasi-1-exploratieput. Dit is de beste bron die we tot nu toe in het bekken hebben geboord, met de hoogste nettowinst in reservoirs van de beste kwaliteit ‘’, aldus John Christmann,

CEO en president van Apache. “Hoewel we nog veel werk moeten verzetten, verdient een ontdekking van deze kwaliteit en omvang een evaluatietempo dat de mogelijkheid van versnelde eerste productie mogelijk maakt”, aldus Christmann. Block 58 beslaat 1,4 miljoen ha en biedt een aanzienlijk potentieel buiten de ontdekkingen in Kwaskwasi, Sapakara West en Maka Central. Kwaskwasi-1 werd geboord tot een diepte van ongeveer 6645 meter en met succes getest. Voorlopige vloeistofmonsters en testresultaten duiden op ten minste 278 meter netto olie en gascondensaat in twee intervallen. Na voltooiing van de operaties op Kwaskwasi-1, zal de Sam Croft verhuizen naar het vierde prospect in block 58, Keskesi, dat ongeveer 14 kilometer ten zuidoosten van Sapakara West-1 ligt.