Jouw verbinding met Suriname

OLIE-INDUSTRIE ZIET GROOT POTENTIEEL IN SURINAME

 

Regeringswisseling goed voorteken voor buitenlandse investeerders

Suriname heeft een bruto binnenlands product (bbp) per hoofd van de bevolking van USD 6.855 voor 2019 dat lager is dan Argentinië, Brazilië en Peru. Het is wel rijker dan het naburige Guyana, dat de grootste olie-explosie van Zuid-Amerika ondergaat en tot vorige maand ook in een politieke crisis verkeerde. Suriname deelt met zijn buurman het offshore Guyana-Suriname Basin, dat volgens de US Geological Survey (USGS) bijna 14 miljard vaten olie en 32 biljoen kubieke voet aardgas bevat. Tot juli 2020 was Suriname verwikkeld in een politieke crisis die voortkwam uit de fel omstreden parlementsverkiezingen in mei. In juli werd Desiré Bouterse vervangen door voormalig politiechef en minister van Justitie en Politie Chandrikapersad Santokhi als de president van het land. De olievondst zal Suriname kunnen transformeren, indien correct geëxploiteerd. Dit zijn belangrijke ontwikkelingen voor Suriname. Als het huidige operatietempo kan worden gehandhaafd, is het waarschijnlijk dat de voormalige Nederlandse kolonie net als het naburige Guyana, op schema ligt om te profiteren van aanzienlijke olierijkdom.

Dit zal een transformatie zijn voor een land dat door de gevolgen van de COVID-19-pandemie wordt geconfronteerd met een economische ramp.  Het IMF verwacht dat het bbp van Suriname in 2020 met bijna 5 procent zal krimpen in vergelijking met Guyana’s stijgende lijn met ongeveer 53 procent vanwege de olievondsten. Die cijfers onderstrepen de enorme voordelen die het land ter beschikking staan ​​als zij de aanzienlijke rijkdom aan koolwaterstoffen die op haar grondgebied bestaat, kan exploiteren. De regeringswisseling is een goed voorteken voor een stabieler, bedrijfsvriendelijker klimaat dat de economische groei zal bevorderen en het politieke en regelgevende risico voor buitenlandse investeerders zal verkleinen.

Staatsolie

De Staatsolie maatschappij reguleert de olie-industrie van de Republiek Suriname, waaronder het toekennen van concessies aan buitenlandse oliemaatschappijen en het sluiten van productieovereenkomsten. Staatsolie heeft aangekondigd dat het van plan is in 2020 obligatiemarkten aan te boren met de bedoeling om tot USD 2 miljard op te halen om exploratie- en ontwikkelingsactiviteiten te financieren. De oliemaatschappij heeft ook de notering van aandelen op een grote wereldwijde beurs aangemerkt om meer kapitaal aan te trekken, net zoals de nationale oliemaatschappijen van Brazilië (Petrobras) en Colombia (Ecopetrol) hebben gedaan. Dat geeft aan dat de nationale oliemaatschappij zich klaarmaakt om verdere activiteiten te financieren die gericht zijn op het stimuleren van investeringen in de snelgroeiende olie-industrie van Suriname.

 

Offshore Suriname

Het is gemakkelijk te begrijpen hoe aantrekkelijk offshore Suriname is in de huidige moeilijke operationele omgeving die wordt gedrukt door sterk zwakkere olieprijzen. Hess beweert dat zijn offshore productie in Guyana een break-evenprijs heeft van USD 35 per vat, waardoor die activa potentieel winstgevend zijn, zelfs met Brent voor USD 42 per vat. De mogelijkheid om gebruik te maken van de ervaring die is opgedaan in Guyana en de aanwezige infrastructuur, betekent dat de break-evenprijs voor offshore productie in Suriname zelfs nog lager zou kunnen zijn, vooral naarmate boortechnieken verbeteren en operationele efficiëntie wordt gerealiseerd. Dit benadrukt waarom buitenlandse oliemaatschappijen onder leiding van Apache, Total Exxon, Hess, Tullow en Petronas zwaar investeren in offshore Surinaamse olie-activa. Zolang de olieprijzen in een langdurige inzinking verkeren, zullen rechtsgebieden als Suriname en Guyana met lage break-evenprijzen de focus blijven van grote energiemaatschappijen.

Olie- en aardgasbronnen

Het deel van het bekken in de territoriale wateren van Suriname is onderbelicht en energiebedrijven hebben niet dezelfde mate van succes ervaren als Exxon, Hess en Tullow in Guyana. Er wordt echter aangenomen dat de USGS het koolwaterstofpotentieel van het bekken heeft onderschat, en dat de winbare olie- en aardgasbronnen de oorspronkelijke schattingen aanzienlijk zouden kunnen overschrijden. Het aanzienlijke koolwaterstofpotentieel van het Guyana-Surinaamse bekken wordt aangetoond door de meerdere belangrijke olievondsten van ExxonMobil in het offshore Stabroek Block in Guyana, dat zag de energie upgrade van zijn winbare hulpbronnen in offshore Guyana tot meer dan 8 miljoen vaten aan het begin van 2020. Dit wordt verder onderstreept door het succes van Tullow in de offshore Guyana. CEO Paul McDade zei hierover tijdens een conference call in september 2019: “Het hele gebied lijkt te worden gekenmerkt door reservoirs van uitstekende kwaliteit.”

Blok 58

Er zijn aanwijzingen dat de eigen olievondsten van Suriname eindelijk aan kracht winnen. Apache Corporation kondigde eind juli 2020 een grote olievondst aan in Blok 58 in de kust van Suriname. Dat kwam na twee eerdere ontdekkingen in hetzelfde blok in respectievelijk januari en april 2020. De Maka Central-1-ontdekking van januari was de eerste offshore-olievondst in Suriname. Apache heeft prioriteit gegeven aan Suriname omdat het probeert te profiteren van die olievondsten en het succes van Exxon op het offshore olieveld Liza in het Stabroek-blok in het naburige Guyana te repliceren. Apache heeft samen met Block 58, partner van olie-majoor Total, 50 prospects geïdentificeerd in het 1,4 miljoen offshore-blok en is van plan om verdere proefboringen uit te voeren bij het Keskesi- put.

Guyana en Suriname

Exxon probeert het substantiële succes dat het heeft genoten in de offshore Guyana in Suriname te herhalen. In 2017 sloot de geïntegreerde oliemaatschappij een productiedelingsovereenkomst met de Surinaamse nationale oliemaatschappij Staatsolie voor offshore Block 59 met partners Hess en Statoil. Dat diepwateractief deelt een maritieme grens met Guyana dat betekent dat Exxon kan profiteren van de infrastructuur die het heeft aangelegd voor het Liza-olieveld van wereldklasse in het offshore Stabroek Block in Guyana. Exxon verwierf eind mei dit jaar een belang van 50% in Block 52 voor de kust van Suriname van de Maleisische geïntegreerde energiemaatschappij Petronas, die de resterende 50 procent bezit en de exploitant is.

(Bron: https://oilprice.com/)