Spanish Version

Simons eerste vrouwelijke president;
symboliek, verwachtingen en werkelijkheid

Met de verkiezing van Jennifer Geerlings-Simons zondag tot president, breekt Suriname met een eeuwenoude politieke traditie. Voor het eerst zal een vrouw het hoogste ambt in het land bekleden. Maar wat betekent dat werkelijk? Is het enkel een historisch moment, of ook een kans op inhoudelijke vernieuwing? Zes prominente vrouwen uit de politiek, wetenschap en het maatschappelijk middenveld laten hun licht schijnen op deze mijlpaal. Starnieuws laat aan het woord: Sharda Ganga, Carla Bakboord, Karin Refos, Roseline Daan, Diana Pokie en Monique Essed-Fernandes. 

Zes prominente vrouwen uit de politiek, wetenschap en het maatschappelijk middenveld laten hun licht schijnen op deze mijlpaal. Starnieuws laat aan het woord: Sharda Ganga, Carla Bakboord, Karin Refos, Roseline Daan, Diana Pokie en Monique Essed-Fernandes. 

Meer dan symboliek: democratie in actie

Voor Sharda Ganga, directeur van Stichting Projekta, is het belang van dit moment evident: “Het verschil zit erin dat we niet langer denken dat alleen de ene helft van het land – de mannen – het recht heeft om te regeren. Dat íedereen president kan worden, is een overwinning voor de democratie en het principe van non-discriminatie.” 

Ook Carla Bakboord, voorzitter van Women’s Rights Watch, benadrukt de zichtbaarheid: “Dit moment geeft meisjes en jongens de boodschap dat vrouwen hun eigen dromen mogen najagen. Het idee dat zulke functies niet voor vrouwen zijn weggelegd, leeft al generaties. Dat is nu niet meer houdbaar.” 

Voor Karin Refos, voorvechter van gendergelijkheid, betekent dit vooral een doorbraak in het denken over rolmodellen. “Het is goed voor jongens én meisjes om te zien dat ook vrouwen president kunnen worden.
Vrouwen zijn ook rolmodellen waar je naar op kunt kijken.”

Leiderschap vraagt kwaliteit, geen excuses

Toch waarschuwen de vrouwen ervoor om de benoeming van Simons niet te reduceren tot haar vrouw-zijn. Roseline Daan, bestuurslid van de Nationale Partij Suriname (NPS), zegt het scherp: “Het gaat er niet om dat Suriname nu ‘probeert’ met een vrouw omdat mannen gefaald zouden hebben. De president moet voldoen aan de criteria van kundigheid, wijsheid en besluitvaardigheid. Geslacht mag daarbij nooit een verzwaring of verzachting zijn.” 

Volgens Ganga hoeft Simons niet te bewijzen dat vrouwen beter besturen.
Haar opdracht is om beter te zijn dan haar voorgangers - op basis van integriteit, visie en leiderschap.” Assembleelid Diana Pokie (NPS) is helder: “Leiderschap is aan kwaliteit gebonden. Man en vrouw zijn gelijkwaardig.” 

Vrouwelijk perspectief in beleid

Toch zien de geïnterviewden ook waarde in het andere perspectief dat vrouwelijke leiders vaak meebrengen. Monique Essed-Fernandes, voormalig politica en in 2010 presidentskandidaat stelt: “Mijn ervaring is dat vrouwelijk leiderschap vaak een bredere empathische basis heeft.
Maar dat betekent niet dat het niet ook zakelijk en strategisch kan zijn.” 

Volgens Refos ligt het verschil vooral in de prioriteiten die vrouwen stellen. “Vrouwen kijken anders naar de samenleving. Ze letten minder op grote infrastructurele werken, maar juist op gezin, armoedebestrijding, onderwijs, volksgezondheid en andere sociale thema’s die bijdragen aan stabiliteit.” Bakboord noemt dat “besturen met hart én hoofd. Veel vrouwen zijn gewend te balanceren tussen zorgtaken, werk en schaarste. Die ervaring maakt hen goede planners, verbinders en luisteraars.”

De last en kracht van de eerste

De eerste vrouw op het hoogste ambt draagt ook een zware last.
“De grootste valkuil is dat ‘de eerste’ zich wil bewijzen door te doen wat de mannen vóór haar deden – soms zelfs strenger, zoals Margareth Thatcher.
Tegelijkertijd ligt de lat voor vrouwen vaak hoger.
Wat van mannen wordt geaccepteerd, wordt vrouwen driedubbel aangerekend”,
zegt Ganga. 

Haar opvatting wordt gedeeld door Pokie die stelt dat juist omdat het om een vrouw gaat er extra twijfels ontstaan. “Je krijgt vragen als, ‘Zou ze het aankunnen? Is ze capabel genoeg?’ Je moet je voortdurend extra bewijzen.” Tegelijkertijd ziet zij een voordeel: “Vrouwen zetten zich vaak extra in op weg naar betere posities. Dat is hun kracht.” Volgens Refos blijkt uit onderzoek zelfs dat in landen waar vrouwen het staatshoofd zijn, corruptie met gemiddeld 60 procent is afgenomen.
“Dat zegt veel over de invloed van vrouwelijk leiderschap op bestuurlijke integriteit.”

Profiel Simons

Wat betreft Simons zelf zijn de dames unaniem in hun beoordeling van haar capaciteiten. Pokie noemt haar “een toonbeeld van eenvoud” en prijst haar ervaring als gewezen voorzitter van De Nationale Assemblee:
“Ze heeft gewerkt aan institutionele versterking van het parlement.
Haar prestaties zijn zichtbaar en meetbaar. Ze beschikt over kennis, kunde én karakter.”

Refos ziet in haar een duidelijke leider: “Ze heeft ervaring in het bestuurlijke en weet wat haar taak is, maar ze wordt ook gekenmerkt door haar eenvoud”.
Daan wijst op wat er nu nodig is: “We hebben een president nodig die verbindend is, gezag uitstraalt, stressbestendig is en boven de partijen kan staan.
Iemand die visie koppelt aan daadkracht en Suriname op koers houdt.”

Inhoud en hervorming 

Essed-Fernandes stelt dat de verwachtingen hoog zijn.
“De ongelijkheid tussen mannen en vrouwen is nog steeds diepgeworteld.
Suriname heeft CEDAW (Verdrag over de uitbanning van alle vormen van discriminatie van vrouwen) geratificeerd, maar de uitvoering blijft achter.
Daar ligt een belangrijke taak voor deze president”. 

Bakboord hoopt dat Simons ruimte creëert voor onderbelichte thema’s zoals zorg, onderwijs en mensenrechten. “Dat zijn geen ‘vrouwenzaken’, maar fundamentele bouwstenen van een gezonde samenleving.
” Sharda Ganga vat samen dat, “hoe je een land leidt, hangt af van je kennis, je karakter, je vermogen om te luisteren, te delegeren, koers te houden en corruptie aan te pakken. Dat heeft niets met je geslacht te maken, maar met je hoofd en je hart.”

Historisch 

De komst van een vrouwelijke president markeert een nieuwe fase in de democratische ontwikkeling van Suriname. Het is meer dan een doorbreking van een mannelijk monopolie; het is ook een test. Niet alleen voor Jennifer Simons, maar ook voor de samenleving. Zijn we werkelijk bereid haar als leider te zien – los van haar geslacht”, benadrukt Ganga. 

Bakboord stipt aan dat veel mensen vrouwen, zeker in de Surinaamse cultuur, in de eerste plaatst zien als moeder. “Maar een moeder is ook iemand die beschermt, leidt en verantwoordelijkheid neemt. Als Simons dat weet te combineren met bestuurlijke daadkracht, dan kan dit presidentschap een keerpunt worden.
Wat zij ermee doet, is aan haar. Wat het land ermee doet, is aan ons allemaal”. 

VHP neemt plaats in de oppositiebanken

De Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP) stelt bij de presidents- en vicepresidentsverkiezingen voor zondag 6 juli geen kandidaten. De partij, die bij de verkiezingen als tweede eindigde, kiest bewust voor oppositie voeren en benadrukt haar rol als waakhond van de democratie en stem van hoop voor haar achterban. Dit besluit is genomen nadat de ABOP besloten heeft de kandidatuur van Jennifer Simons als president en Gregory Rusland als vicepresident te ondersteunen.  

De zittingstermijn van president Chan Santokhi
verloopt op 16 juli
.

Alle 34 leden hebben de kandidatuur ondersteund.  Het tijdstip om kandidaten in te stellen verstrijkt vandaag om 12.00 uur. De zittingstermijn van president Chan Santokhi verloopt
op 16 juli.

"Wij zijn als de op een na grootste partij uit de verkiezingen gekomen, maar moeten vaststellen dat dit onder de huidige omstandigheden geen werkbaar mandaat oplevert om regeerverantwoordelijkheid te dragen. Tegelijkertijd is het onze plicht het vuur van hoop bij onze kiezers levend te houden, koers te houden richting duurzaam economisch herstel, en te blijven werken aan een rechtvaardige maatschappij met gelijke kansen voor alle burgers", zegt de VHP in een zojuist uitgegeven verklaring, nadat het hoofdbestuur woensdagavond heeft vergaderd over haar positie.

De VHP gaat een fase van herpositionering in, waarin zij zich vanuit eenheid, deskundigheid en toewijding zal profileren in de oppositie. "Wij doen dit vanuit de overtuiging dat de behaalde resultaten van onze recente regeerperiode van grote betekenis zullen zijn voor de toekomst van ons land."

De VHP zal zich blijven inzetten voor iedere Surinamer, met de wens om verbindend te zijn - om mensen, ideeën en kansen samen te brengen, in het belang van land en volk. We zullen oppositie voeren met de ervaring dat iedere stem telt, en dat het er uiteindelijk om gaat Suriname te laten groeien en bloeien voor iedereen. Dat is per slot van rekening de opdracht die de kiezer ons heeft meegegeven.

"Wij danken de 87.000 kiezers die hun stem aan ons hebben toevertrouwd uit het diepst van ons hart. Uw stem is gehoord, uw vertrouwen sterkt ons, uw hoop is onze opdracht. Samen met u blijven wij ons inzetten voor sociale rechtvaardigheid, degelijke besluitvorming én voor een Suriname waarin iedereen telt en zich thuis voelt.

Met onze sterke vertegenwoordiging in De Nationale Assemblée zullen onze volksvertegenwoordigers, vanuit hun expertise, inhoudelijke oppositie voeren - kritisch, onderbouwd en opbouwend. Altijd met het oog op het welzijn van álle Surinamers."

Alle 34 coalitieleden ondersteunen Simons en Rusland

De kandidaten Jennifer Simons en Gregory Rusland zijn woensdag officieel voorgedragen als kandidaten voor respectievelijk het presidentschap en vicepresidentschap van de Republiek Suriname. De voordracht is ondersteund door 34 leden van De Nationale Assemblée. Alle leden van de coalitie hebben de kandidaten ondersteund. 

De verkiezing van president en vicepresident zal plaatsvinden op zondag 6 juli 2025 om 12.00 uur, tijdens een Buitengewone Openbare Vergadering van DNA.

De indiening vond vandaag plaats conform artikel 2 van de Wet van 5 januari 1988.
De voordracht werd ingediend door Rabin Parmessar en medeondertekend door Jennifer Vreedzaam, Stephen Tsang en Ebu Jones. De stukken werden officieel in ontvangst genomen door waarnemend griffier Dino Oedit, bijgestaan door
Agatha Ramdass en Naresh Algoe.

Parlementariërs hebben tot morgen om 12.00 uur de gelegenheid om alternatieve voordrachten in te dienen bij de griffie van De Nationale Assemblee.
Een Assembleelid mag slechts 1 kandidaat ondersteunen voor president- en vicepresidentschap. 

VHP beraadt zich over kandidaatstellingen

De Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP) laat in een persbericht weten zich de komende dagen te zullen buigen over de wettelijke mogelijkheden tot kandidaatstelling voor de aankomende verkiezingen van de leiding in De Nationale Assemblee, alsmede voor de functies van president en vicepresident van de Republiek Suriname.

Aanleiding is het besluit van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) om de verkiezingsuitslagen van 25 mei 2025 bindend te verklaren. De VHP erkent daarmee de resultaten als definitief.

Het partijbestuur deelt mee dat de gekozen kandidaten op korte termijn hun individuele bereidverklaringen zullen overwegen.

De VHP roept haar leden op om strijdvaardig te blijven en benadrukt dat zij zich blijft inzetten voor een transparant, verantwoord en constructief politiek proces in het belang van de democratie.

Na correcties verklaart OKB verkiezingen 2025 bindend

OKB_Starnieuws (Foto Gompers)

Na diverse correcties en opmerkingen heeft het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) zojuist de verkiezingen van 25 mei 2025 op alle niveaus bindend verklaard.

OKB-voorzitter Samseerali Sheikh-Alibaks heeft tijdens de openbare zitting in Royal Torarica de verschillende fouten gedetailleerd opgesomd. Ook de protestbrieven van diverse politieke partijen, personen en organisaties zijn besproken. Alle bezwaren zijn onderzocht door het OKB.

De omissies zijn doorgegeven aan het Centraal Hoofdstembureau, dat de correcties via een nader proces-verbaal alsnog heeft aangebracht.

Ondanks de vele gedetailleerde opmerkingen, misstanden, aanpassingen en het miskennen van de bezwaren van het OKB over diverse zaken zijn de verkiezingen bindend verklaard. Dat is de bevoegdheid van het OKB op basis van eigen onderzoek en bevindingen. De uitslag van de verkiezingen worden gerespecteerd. Alle leden van het OKB hebben het proces-verbaal ondertekend. De bekendmaking tot het bindend verklaren is met applaus ontvangen door het publiek.

Dashboard verkiezingen scoort, minder dan 1% verschil met CHS-uitslagen

Het digitale platform dat tijdens de verkiezingen van 25 mei voor het eerst werd ingezet om stemresultaten te verzamelen en presenteren, heeft volgens Prewien Ramadhin, voorzitter van het IT Commissie Verkiezingen, zijn waarde bewezen. De afwijking tussen de digitaal en handmatig verwerkte tellingen bedroeg minder dan één procent. De Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) adviseert dan ook het systeem structureel te integreren in het Surinaams verkiezingsproces.

“Ons interne doel was dat de digitale resultaten maximaal 3 tot 5 procent mochten afwijken van de officiële telling van het Centraal Hoofdstembureau (CHS). Uiteindelijk bleek dat verschil zelfs minder dan één procent. Dat toont aan dat het systeem betrouwbaar is,” zegt hij in gesprek met Starnieuws.

Kinderziektes 

Toch verliep alles niet vlekkeloos. “De grootste uitdaging lag bij het gebruik van het system door personen die er niet goed mee wisten om te gaan. Enkele dagen vóór de verkiezingen viel een groot deel van het getrainde stembureauteam weg, waardoor we niet genoeg tijd hadden om vervangend personeel goed op te leiden,” legt Ramadhin uit. “Op de verkiezingsdag zelf hebben we nog geprobeerd nieuwe krachten tijdens de pauzes op afstand te trainen, vooral in het gebruik van de tablets.”

Die tablets, essentieel voor het invoeren van stemgegevens, bleken op sommige stembureaus niet gebruikt te worden. “Sommigen lieten ze gewoon liggen omdat ze niet wisten hoe ermee om te gaan,” zegt Ramadhin. In verafgelegen gebieden was bovendien de internetverbinding gebrekkig. Hoewel alternatieve communicatie via telefoon mogelijk was, leidde dit alsnog tot vertraging van drie tot vier dagen in de verwerking.

Techniek 

Het platform is gebouwd door het bedrijf Blue Doth, op basis van een openbare aanbesteding. “De software is niet overgenomen van het bedrijf, maar in opdracht van e-GOV gebouwd op basis van onze specificaties,” benadrukt Ramadhin. “Het systeem draait op Power BI en bestaat uit drie onderdelen: een centrale database, een werkmodel met tablets (zowel online als offline), en een dashboard voor het bredere publiek.”

Op de verkiezingsdag bleek de Microsoft-server waarop het systeem draaide tijdelijk overbelast en slecht beschikbaar voor Suriname. “We schatten dat die avond zeker 200.000 mensen probeerden in te loggen. Daardoor crashte het systeem meerdere keren. We moesten uiteindelijk overstappen op een server met een Amerikaans domein.”

Zetelverdeling 

Een onverwachte fout in de logica van het systeem zorgde voor verwarring: het begon te vroeg met het berekenen van de zetelverdeling. “Er was geen minimumaantal stemmen ingesteld voordat die berekening mocht plaatsvinden. Daardoor gaf het dashboard een verkeerd beeld - bijvoorbeeld dat de NDP al op 26 zetels zat na slechts enkele getelde stembureaus. Zo’n snelle conclusie is statistisch onmogelijk,” benadrukt Ramadhin. “We hebben toen een limiet ingesteld van 10.000 binnengekomen stemmen voordat de zetelverdeling zichtbaar werd.”

Aanbevelingen

De software is inmiddels volledig overgedragen aan de overheid en kan bij volgende verkiezingen opnieuw worden gebruikt. Wel moeten er tegen die tijd nieuwe tablets worden aangeschaft. “De huidige zullen dan verouderd zijn. We hebben geadviseerd ze te schenken aan scholen,” zegt Ramadhin.

Een belangrijk bijproduct van het systeem is de grote hoeveelheid aanvullende gegevens die zijn verzameld. “Denk aan informatie over de spreiding van mannelijke en vrouwelijke kiezers, leeftijdsgroepen, en op welk tijdstip mensen het liefst stemmen. Dat soort data is waardevol voor het verder analyseren én verbeteren van het verkiezingsproces.”

Op basis van de ervaring wordt geadviseerd om in de toekomst een eigen dashboard te ontwikkelen, zodat het gebruik van externe licenties niet meer nodig is. “Over het algemeen zijn we tevreden. Het systeem heeft zijn nut bewezen, en het positieve oordeel van de waarnemers is voor ons een duidelijk signal. Dit moet worden overgenomen en verankerd in de verkiezingsorganisatie van Suriname”, zegt Ramadhin

Hassankhan benadrukt eerlijk verloop verkiezingen
ondanks bezwaren VHP

Maurits Hassankhan onderminister Biza Foto Rene Gompers

Onderminister Maurits Hassankhan van Binnenlandse Zaken (Biza) gelooft dat het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) op een verantwoorde manier zal omgaan met het protest van de VHP. Deze partij heeft de verkiezingsautoriteit gevraagd om de verkiezingsuitslag van bepaalde stembureaus niet bindend te verklaren. “Een partij mag dat doen; dat is wettelijk geregeld. Maar het is de verantwoordelijkheid van het OKB om te beoordelen of daar redenen voor zijn. Wat mij betreft kunnen we gerust zeggen dat de verkiezingen eerlijk zijn verlopen,” zegt Hassankhan in gesprek met Starnieuws.

In reactie op de klachten van de VHP verklaart Hassankhan dat het hoofdstembureau van Paramaribo alle zaken heeft onderzocht en publiekelijk heeft aangegeven dat de protesten van de VHP ongegrond zijn. “Ik denk dat het hoofdstembureau goed werk heeft geleverd. De voorzitter heeft nadrukkelijk verklaard dat alles in orde is. Ik vertrouw erop dat het OKB zijn werk verder goed zal doen en dat uiteindelijk alles in orde komt".

Over de beschuldigingen van fraude, die nu ook door de VHP worden geuit, zegt de bewindsman dat die hem nog steeds raken. “Van fraude kan op de dag van de verkiezingen zeker geen sprake zijn. Er zijn voldoende controlemomenten en -mechanismen ingebouwd die correct zijn toegepast.” Hij benadrukt dat de geconstateerde misstanden niets met fraude te maken hebben, maar met organisatorische en administratieve fouten.

Hassankhan legt uit dat veel van de problemen zijn ontstaan door de invoering van een nieuw kiessysteem. De bijbehorende wettelijke regelingen kwamen te laat, waardoor het hele proces onder druk kwam te staan. Ook het uitblijven van voldoende getraind personeel leidde ertoe dat op diverse stembureaus fouten zijn gemaakt die vermeden hadden kunnen worden. Een voorbeeld hiervan is het gebruik van een tablet om gegevens door te sturen naar het digitale platform van het ministerie. In veel gevallen werd hiermee verkeerd omgegaan, wat leidde tot aanzienlijke vertragingen.

De onderminister van Biza stelt dat al deze zaken geëvalueerd en verbeterd moeten worden. Hij geeft aan goede reacties te hebben ontvangen van de buitenlandse waarnemers van de Organisatie van Amerikaanse Staten en de Caricom. “Zij hebben juist benadrukt dat de basis goed is, maar dat er verbeteringen nodig zijn.” Hassankhan zegt dat, nu het CHS de verkiezingsuitslag heeft vastgesteld, het goed is dat er snel een einde komt aan deze periode. “De samenleving verlangt ernaar om terug te keren naar het normale leven van vóór de verkiezingen.”

 

CHS maakt officiële verkiezingsuitslag bekend:
zetelverdeling onveranderd

Het Centraal Hoofdstembureau (CHS) heeft zojuist in een openbare zitting de officiële verkiezingsuitslag bekendgemaakt. De zetelverdeling in De Nationale Assemblée (DNA) blijft ongewijzigd.

De NDP behaalt 18 zetels, de VHP 17, de NPS en ABOP elk 6, de PL 2, de BEP 1 en A20 eveneens 1 zetel. De uitslag betreft niet alleen de verkiezingen voor DNA, maar ook voor de Ressortraden en de Districtsraden, en is nu officieel vastgesteld.

Buiten de lijstvolgorde van de partijen zijn gekozen verklaard Steve Reyme nr 2 op de A20 lijst, Ingrid Bouterse Waldring (no 51 op de NDP-lijst) en Poetini Atompai (lijst no 8 op de NPS-lijst).

De openbare zitting van het CHS vond plaats in het KKF-gebouw, onder grote belangstelling van vertegenwoordigers van verschillende politieke partijen.
Geen fraude, maar wel fouten

CHS-voorzitter Lilawatie Punwasi-Raghoebir verklaarde dat er, ondanks de vele beschuldigingen, geen sprake is van verkiezingsfraude. Wel zijn er volgens haar veel fouten gemaakt door zowel de stembureaus als de hoofdstembureaus.

Ze pleitte ervoor dat er in het natraject maatregelen worden genomen om dergelijke fouten in de toekomst te voorkomen. Ook moet de verhouding tussen het CHS en de hoofdstembureaus, evenals hun bevoegdheden, beter worden vastgelegd en georganiseerd.

De laatste stap in het proces is de beoordeling door het Onafhankelijk Kiesbureau , dat moet bepalen of de verkiezingen bindend worden verklaard.

Update: wo 28 mei 2025

Update do 29 mei 17:30 uur

NPS-voorzitter Rusland: Werken met de NDP is voor groter belang

NPS voorzitter Gregory Rusland heeft zaterdagavond tijdens een dankdienst van de Nationale Partij Suriname (NPS) gezegd dat het vormen van een coalitie en regering met de Nationale Democratische Partij (NDP) gebeurt in het belang van het grotere geheel. Rusland reageerde, zonder namen te noemen, ook op uitspraken van erevoorzitter en oud-president Ronald Venetiaan, die op radio ABC de door Rusland ondertekende intentieverklaring en mogelijke coalitievorming met de NDP ten zeerste heeft afgekeurd. Venetiaan voerde als belangrijkste reden aan dat de NPS niet zou moeten samenwerken met de NDP vanwege de Decembermoorden in 1982 en het streven naar amnestie voor de daders van die misdaden.

NPS voorzitter Gregory Rusland tijdens de dankdienst zaterdagavond in Grun Dyari: ( Foto's NPS)

Rusland sprak in aanloop naar het congres van de groene partij, dat zondag wordt gehouden. Daar zal hij alle structuren van de NPS - die zijn opgeroepen het congres bij te wonen - verslag doen van de gevoerde gesprekken over de vorming van een nieuwe coalitie en regering. Deze gesprekken worden geleid door de NDP, die op basis van de voorlopige verkiezingsuitslag de meeste zetels (18) heeft behaald. Andere partijen zijn de NPS, ABOP, BEP, A20 en de Pertjajah Luhur. Het congres zal bepalen of de voorgenomen samenwerking wordt goedgekeurd.

Rusland benadrukte dat besluiten binnen de NPS op democratische wijze worden genomen door de partijstructuren en dat deze gerespecteerd moeten worden. "Je zit in een democratische partij; die partij is niet van jou," zei Rusland veelbetekenend. Hij riep alle NPS’ers op zich te scharen achter het besluit van de structuren en zich te gedragen als echte partijleden. “De NPS heeft een belangrijke bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van het land in deze cruciale fase,” hield hij zijn partijgenoten voor. Volgens hem heeft de groene partij hard gewerkt, maar niet het gewenste resultaat behaald bij de verkiezingen. “Maar desondanks zien we dat de NPS in een goede positie is terechtgekomen.”

Rusland legde uit dat hij ook in 2015, toen de NDP 26 zetels behaalde en de NPS niet nodig had, door toenmalig NDP-voorzitter Desi Bouterse benaderd werd om samen een coalitie en regering te vormen. De NPS kon toen eisen wat zij wilde, "the sky was the limit", en andere partijen stonden te springen om zo’n aanbod. Rusland gaf toen aan dat hij het voorstel zou voorleggen aan de structuren van de NPS. Aan Bouterse zou hij gezegd hebben dat hij weliswaar overleg zou voeren, maar op voorhand wist dat de NPS onder de toenmalige omstandigheden niet akkoord zou gaan met samenwerking met de NDP. Zich hiervan bewust, besloot Rusland in tweede instantie de partijstructuren niet meer te raadplegen en af te zien van een coalitie met de NDP.

De partijvoorzitter vroeg zijn leden wie er nu in de oppositie wil gaan zitten. Uit de reacties bleek dat de NPS’ers daar weinig voor voelen. Volgens Rusland zijn er op basis van de voorlopige verkiezingsuitslag twee opties: samenwerken met de VHP of met de NDP. "Kiezen voor de VHP zit er niet in. Het is dezelfde president en dezelfde vicepresident die we de afgelopen vijf jaar hebben gehad. Hoe gaan wij ons daarbij aansluiten, terwijl we twee jaar geleden uit die coalitie zijn gestapt? Na no man wroko toch?" zei hij. Rusland stelt te weten waar de NPS vandaan komt. “Ik als voorzitter ken mijn verantwoordelijkheden binnen de NPS en wij zullen onder geen enkele omstandigheid bepaalde zaken accepteren. Onze principes blijven overeind, zoals altijd het geval is geweest.”

“We zijn nu tien jaar verder, de situatie is veranderd, de mensen die betrokken waren bij de misdaden in 1982 zijn veroordeeld en sommigen zijn overleden. Dit land gaat voor - Suriname gaat boven alles. Zoals de geestelijke heeft gezegd: zet uw wrok aan de kant. Laten we kijken naar de toekomst van onze kinderen, de toekomst van het land.” Volgens Rusland geldt: wanneer de voorgenomen samenwerking met de NDP niet blijkt te werken, weet de NPS wat te doen - en zal dat ook doen.

Verkiezingen Suriname 2025

Aankomende coalitie tekent vanavond principe-akkoord

De NDP, NPS, Pertjajah Luhur, BEP en A20 gaan vanavond een principe-akkoord tekenen voor coalitievorming. Het akkoord wordt formeel vanavond ondertekend tijdens een bijeenkomst in D-Venue aan de Ringweg Zuid. Deze partijen kunnen volgens de voorlopige uitslagen rekenen op 28 zetels.

De PL roept haar achterban op om de ondertekening mee te maken.
"Namens de voorzitter plaats ik dit formeel.Het principe-akkoord wordt getekend tussen
NDP, NPS, PL, A20 en BEP.
U wordt bij deze uitgenodigd de ondersteuning te geven en u verschijnt in partijtenue en een vlag(gen).
Aanmeldtijd: 18.30u
Locatie: D-Venue
Adres: Ringweg Zuid
Datum: Dinsdag 27 mei 2025"

Intussen heeft ook de NDP uitgenodigd voor de ondertekening van de intentieverklaring vanavond.

Het hoofdbestuur van de NDP heeft partijvoorzitter Jennifer Simons formeel voorgedragen als presidentskandidaat. Dit besluit werd genomen tijdens een vergadering op maandag 26 mei, in het kader van de coalitievorming na de verkiezingen van 25 mei. De partij bereidt zich voor op het overnemen van het landsbestuur, en Simons moet daarin een centrale rol gaan spelen.

Partijwoordvoerder Ricardo Panka bevestigde eerder aan Starnieuws dat er gesprekken gevoerd zijn met verschillende politieke groeperingen. 

Met deze ontwikkeling zet de NDP een belangrijke stap richting coalitievorming en het veiligstellen van een meerderheid in de Verenigde Volksvergadering. 

Ingrid Bouterse enige lijstduwer gekozen met voorkeurstemmen

Ingrid Bouterse-Waldring in Albina tijdens de verkiezingsdag

Ingrid Bouterse-Waldring, kandidaat nummer 51 op de lijst van de NDP, is de enige lijstduwer van de veertien partijen die bij deze verkiezing met voorkeurstemmen is gekozen. Op haar Facebookpagina heeft zij de bevolking bedankt voor het vertrouwen in haar en in de NDP.

Uit de voorlopige telling blijkt dat de NDP momenteel bovenaan staat met ruim 85.000 stemmen. Bij de samenstelling van dit bericht had Ingrid Bouterse meer dan 6.000 stemmen, terwijl er nog resultaten moeten worden bekendgemaakt. Met het aantal behaalde stemmen heeft Bouterse alle andere lijstduwers ver achter zich gelaten. Zij stegen niet boven de 400 stemmen uit volgens de voorlopige resultaten.

Op de verkiezingsdag bracht de weduwe van voormalig president Desi Bouterse ook een bezoek aan het district Marowijne. Per helikopter reisde ze af naar het gebied, waar ze onder meer stembureau 535 in Albina bezocht.

In Marowijne deden zich ook enkele incidenten voor. Zo bleek bij stembureau 539 in Albina dat 32 personen verkeerd hadden gestemd, door een fout op het stembiljet onder de NDP-lijst bij de ressortraads-kandidaten. Daarnaast was er sprake van een belangenverstrengeling: Avanaisa Saling, kandidaat nummer 3 op de VHP-lijst voor de RR, was tegelijkertijd ingezet als lid van de ordedienst bij hetzelfde stembureau.

Na een klacht van alerte NDP’ers bij aanwezige leden van de Organisatie van Amerikaanse Staten werd Saling verwijderd van stembureau 539.